Mainos

Kaupan alan näkymät synkistyvät - kasvu ja työllisyys laskevat

Kaupan liitto ennustaa kaupan myynnin ja liikevaihdon laskevan tänä vuonna.

Lasku johtuu ostovoiman pienenemisestä. Myös työllisyystilanne on heikentymässä. Valoa tunnelin päässä on kuitenkin näkyvissä vuoden loppuun mennessä.

– Kasvu lähtee tämän vuoden loppupuolella liikkeelle ja ensi vuonna vähittäiskauppa kasvaa noin puolitoista prosenttia, mutta kasvu on selvästi hitaampaa kuin pitkänajan trendinä on ollut. Aiemmin työllisyyttä pystyttiin lisäämään, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Kaupan ala on suurin elinkeinoelämän työllistäjä. Viime vuonna alalla työskenteli noin 300 000 henkilöä, alalta kuitenkin hävisi noin 5000 työpaikkaa.

Tänä vuonna työllisten määrän uskotaan putoavan edelleen noin prosentilla eli 3000 henkilöllä.

Kaupan alan työpaikkojen katoaminen koskettaa etenkin nuoria, sillä kauppa on alle 25-vuotiaiden merkittävin työllistäjä. Vaikka työllisyyden laskussa on havaittavissa, uutta henkilökuntaa rekrytoiviakin löytyy.

– Tällä hetkellä haetaan kassatyöntekijöitä ja päivittäistavaraosastollekin työntekijöitä. Meillä on iso talo ja iso yksikkö, joten vaihtuvuutta on jonkin verran. Eli uusia työntekijöitä kyllä haetaan, sanoo HOK-Elannon Prisma-ketjun Espoon aluejohtaja Anu Huuska.

"Takaisin 90-luvun laman jälkeiseen verotuskäytäntöön"

Jotta kaupan alan kasvua ja työllisyyttä kohennettaisiin, Kaupan liitossa toivotaan hallitukselta rohkeita uudistuksia verotuksen suhteen.

– Voitaisiinko ajatella, että menisimme 90-luvun alun ajatuksiin. Silloin ajateltiin, että laaja veropohja ja matala verokanta tuottavat enemmän kuin erilaisiin vähennyksiin ja erilaisia poikkeuksia sisältävä järjestelmä, evästää Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Alkuvuodesta nousseen arvonlisäveron uskotaankin näkyvän kuluttajan ostoskassissa.

– Ostot kohdistuvat yhä enemmän kaupan omiin edullisiin tuotteisiin ja sitä kautta syntyy myynnin laskua. Toisaalta, kun kysyntä polarisoituu, on lähiruokakin hyvin kysyttyä, sanoo HOK-Elannon päivittäistavarakaupan johtaja Jukka Ojapelto.

Katso sari Korpelan juttu (Seitsemän uutiset 4.2.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.