Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto Jukka Viikilälle – edellisestä voitosta vain viisi vuotta: "Tilanne on tavallaan täysin hullu"

5:33
Kirjailija Jukka Viikilä teki erikoisen lupauksen suorassa lähetyksessä – mitä tuore Finlandia-voittaja työstää tällä hetkellä?

Suomen Kirjasäätiön jakama palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saa Jukka Viikilä teoksestaan Taivaallinen vastaanotto. Valinnan teki elokuvaohjaaja Zaida Bergroth.

Finlandia-voitto on Viikilälle jo toinen lyhyen ajan sisällä. Edellinen voitto tuli viisi vuotta sitten romaanista Akvarelleja Engelin kaupungista.

– Tilanne on tosi erikoinen ja tavallaan täysin hullu. Kirjailija kirjoittaa ja valitsijat valitsee ja näin voi joskus kai sitten kuitenkin käydä, Viikilä kommentoi MTV Uutiset Liven haastattelussa keskiviikkoiltana.

Ehdokasraati kuvaili Taivaallisen vastaanoton koettelevan romaanin muotoa, mutta pitävän lukijan otteessaan loppuun saakka. Tarinan rakenne on rikkonainen, ja teos kuvaa romaanin kirjoittamista ja kirjallisuuden vastaanottoa.

Kirjaa voi pitää myös jossain määrin omaelämäkerrallisena, sillä päähenkilö on Viikilän tavoin kirjailija, jolle tehdään avosydänleikkaus.

– Halusin kirjoittaa itseäni lähellä olevista asioista. Sydänleikkauksesta, jonka olen itsekin käynyt läpi. Se on korvaamatonta havaintomateriaalia käydä lääketieteellinen aineisto ikään kuin omien tunteiden ja kokemusten kautta läpi. Muuten kirja ei ole autofiktiota, vaan oikeastaan anti-autofiktiota.

Viikilän mukaan seuraava työ on jo teossa, mutta kirjailija lupaa jo nyt, ettei se tule jatkamaan Finlandia-voittoputkea.

– Yksi asia on ainakin varmaa, se ei tule voittamaan Fiinlandia-palkintoa.

Taivaallinen vastaanotto -teoksen on julkaissut Otava. Suomen Kirjasäätiön jakama palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Finlandian saajaksi olivat ehdolla myös Joel Elstelän Sirkusleijonan mieli (WSOY), Rosa Liksomin Väylä (Like), Marjo Niemen Kuuleminen (Teos), Matias Riikosen Matara (Teos) ja Pirkko Saision Passio (Siltala).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja