Finlandia-ehdokkaat julki – Miki Liukkosen romaani pääsi listalle

30 000 euron palkinnon saajan valitsee professori ja tanssitaitelija Jorma Uotinen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi on ehdolla kuusi romaania.

Ehdokkaiden joukossa ovat heinäkuussa kuolleen Miki Liukkosen postuumisti julkaistu Vierastila (WSOY) ja Iida Turpeisen kehuvia arvosteluja kerännyt esikoisteos Elolliset (S&S). Muut ehdokkaat ovat Laura Gustafssonin Mikään ei todella katoa (Like), Antti Hurskaisen Suntio (Siltala), Pasi Ilmari Jääskeläisen Kuurupiilon anatomia (Atena) ja Sirpa Kähkösen 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia (Siltala).

Suomen Kirjasäätiön myöntämän palkinnon suuruus on 30 000 euroa.

Ehdokaslistan on laatinut lautakunta, jonka puheenjohtajana toimi lukupiiriaktivisti ja bloggaaja Kirsi Ranin. Voittajateoksen valitsee professori ja tanssitaitelija Jorma Uotinen.

30 000 euron palkinnon saaja julkistetaan marraskuun 29. päivänä.

Kähkösellä alla useita ehdokkuuksia

Liukkonen oli Finlandia-ehdokkaana myös vuonna 2017 romaanillaan O. Samoin Gustafssonille ehdokkuus on toinen, sillä vuonna 2011 ehdolla oli hänen teoksensa Huorasatu.

Kähköselle ehdokkuus on kaunokirjallisuudessa peräti neljäs. Aiemmin ehdolla ovat olleet Tankkien kesä, Graniittimies ja Lakanasiivet. Lisäksi Kähkönen on ollut tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana kirjallaan Vihan ja rakkauden liekit – Kohtalona 1930-luvun Suomi.

Kirjasäätiö jakaa Finlandia-palkinnot vuosittain kolmessa kategoriassa. Kaunokirjallisuuden lisäksi tunnustus myönnetään tietokirjallisuudessa sekä lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kauno- ja tietokirjallisuus kilpailivat aiemmin samassa kategoriassa, mutta vuonna 1989 tietokirjat saivat oman Finlandiansa.

Myös lukijat voivat äänestää suosikkiaan kategorioiden ehdokkaista Suomen Kirjasäätiön verkkosivulla. Lukijoiden suosikit paljastetaan palkintotilaisuudessa.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinto jaetaan tänä vuonna 40. kerran. Juhlavuoden kunniaksi Suomen Kirjasäätiö järjesti lukijaäänestyksen kaikkien aikojen Finlandia-voittajasta, joka julkistettiin lokakuussa Helsingin Kirjamessuilla. Eniten ääniä vei vuoden 2012 kaunokirjallisuuden palkinnon voittanut Ulla-Lena Lundbergin Is/Jää.

Miki Liukkosen viimeiseksi jäänyt kirja on ilmestynyt. Kustantaja  Anna-Riikka Carlson kertoo poikkeuksellisesta kirjailijasta 17:48
Näin kustantaja kertoo Miki Liukkosen viimeiseksi jääneestä kirjasta. Juttu on syyskuulta.

Lue myös:

    Uusimmat