Kauniita kukkia kotiin ilmaiseksi – kaupan ananas purkkiin kasvamaan!

Laura Honkasalon uutuuskirjassa Nuukaillen vinkataan helpot vinkit hauskojen ruukkukasvien istuttamiseen kotioloissa.

Valmiiksi istutetut ruukkukasvit ovat puutarhamyymälöissä melko kalliita. Itse istuttaminen ei ole lainkaan vaikeaa, kun tietää, mitä tekee. Sitäpaitsi istuttamalla kasvit itse maksat vain mullasta ja istutusastiasta, ja loppu on ilmaista.

Lue vinkit sisustuksen kruunaavien ruukkukasvien oikeaoppiseen istutukseen!

Pistokaskasvit

Pistokaskasveilla tarkoitetaan kasveja, joita voi lisätä nopeasti leikkaamalla tietty osan vanhasta kasvista ja istuttamalla se uuteen ruukkuun.

Esimerkiksi monet köynnöskasvit ovat pistokaskasveja. Yksi niistä on kultaköynnös. Leikkaa vaikka naapurisi tai ystäväsi kultaköynnöksestä noin kahdeksan senttimetrin mittaisia paloja ja poista niistä alin lehti. Istuta sitten pistokas ilmavaan multaan muutaman senttimetrin syvyyteen. Älä hautaa sitä kokonaan mullalla.

Muita pistokaskasveja ovat muun muassa limoviikuna, kiinanruusu, pelargoni, tuliköynnös ja muratti.

Ananas on helppo ja hauska ruukkukasvi

Ananaksesta on todella helppoa saada itselleen komea ruukkukasvi. Valitse kaupasta ananas, jonka lehdet ovat terveen vihreät. Leikkaa lehtiosa kokonaisena irti itse hedelmästä. Koverra hedelmäliha irti tyngästä. Leikkaa alimmat lehdet hellästi irti, ja istuta parin sentin syvyyteen ilmavaan multaan. Mullan pitää olla juurtumisen aikana kosteaa, muttei märkää. Juurtumisen jälkeen ananas alkaa pikkuhiljaa kasvattamaan uusia lehtiä ympärilleen.

Bataatista köynnöskasvi

Yllättävää kyllä, bataatista saa itselleen mitä hauskimman huonekasvin.

Työnnä bataattiin kiinni hammastikkuja, ja laita se seisomaan lasiin tikkujen varassa. Valuta lasiin vettä sen verran, että vesiraja osuu bataatin puoliväliin. Laita lasi valoisaan ja lämpimään paikkaan. Pidä huoli, ettei vesiraja pääse laskemaan. Lisää vettä tarpeen vaatiessa. Noin kymmenen päivän kuluttua bataatti alkaa itää. Anna sen olla tästä eteenpäin vielä noin seitsemän viikon ajan lasissa itämässä.

Tämän jälkeen bataatin voi istuttaa ruukkuun.

Sitruskasvit

Erilaisten sitruskasvien siemenet itävät nopeasti ja niistä kasvaa helppohoitoinen sisäkasvi. Kaupasta ostettavista siemenellisistä sitrushedelmistä voi hyvin koettaa istuttaa itselleen ruukkukasvin.

Kuivata siemeniä hetki lämpimässä auringonvalossa vaikka talouspaperin päällä. Kylvä siemenet kuohkeaan multaan siten, että siemenet vain hädin tuskin peittyvät. Kastele runsaalla vedellä. Jätä siemenet itämään mahdollisimman lämpimään paikkaan, kuten lämpölampun alle. Kylvä siemenet saviruukkuun. Se on sopivan ilmava kasvualusta sitruspuulle. Kannattaa kylvää monta siementä samaan ruukkuun, koska suurin osa ei luultavasti idä ainakaan ensimmäisellä yrityksellä.

Hyvin kasvatettu sitruspuu voi hyvinkin elää vuosikausia. Ne saattavat tehdä hedelmiä, jotka tuoksuvat ihanan raikkaalta asunnossa. Kotona kasvatetun sitruspuun hedelmät ovat kuitenkin todella harvoin syötäväksi kelpaavia.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat