Kesken seksin mieheltä kurkun auki viiltänyt nainen kertoi kärsineensä verenhimoisesta maniasta – "En ole aiemmin yhtä kylmäverisempää tunnustusta kuullut"

Syyttäjän mukaan Kauniasten murhan yritys oli kylmänviileä ja vakaasti harkittu rikos. Teosta epäilty 19-vuotias nainen myöntää itsekin suunnitelleensa murhaa jopa kuukauden ennen sen toteuttamista.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli rikosasiaa perjantaina.

Nuori ukrainalaisnainen on ollut vangittuna rikoksen tapahtumapäivästä 3. syyskuuta lähtien.

Rikos tapahtui kesken seksin sängyssä naisen asunnossa. 

– Vaikea kuvitella törkeämpää tilannetta, kun toinen on alasti ja puolustuskyvytön, syyttäjä totesi loppulausunnossaan.

Uhrin avustaja totesi saaneensa sellaisen käsityksen oikeudenkäynnistä, että nainen odotti henkirikoksen kohteeksi sopivaa miestä ja 40-vuotias mies valikoitui hänen uhrikseen sattumalta. 

– En ole aiemmin yhtä kylmäverisempää tunnustusta kuullut, uhrin avustaja totesi omassa loppulausunnossaan.

MTV Uutiset seurasi oikeuskäsittelyä paikan päällä. Rikoksena tapaus on yksi Suomen rikoshistorian erikoisimpia.

Oikeus kielsi kuvaamisen istunnon alussa vedoten syytetyn ikään ja asian laatuun. 

Syytetyn avustaja on pyytänyt naiselle mielentilatutkimusta. Myös syyttäjä ja uhrin avustaja pitävät mielentilatutkimusta tarpeellisena.

Oikeus määräsi naisen pidettäväksi edelleen vangittuna.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antaa asiasta tuomion tai välituomion 13. joulukuuta. 

Nainen kertoi etsineensä uhria

Henkirikoksen yrityksestä epäilty nainen on kotoisin Ukrainasta. Hän on harrastanut muiden muassa kamppailulajeja.

Murhan yrityksestä syytetty nainen avasi arvoituksellisen teon motiivia oikeudessa. Hänen kertomuksensa kuulosti aluksi selkeältä, vaikkakin hän esiintyi enimmäkseen hymyillen oikeudessa.

Naisen kertomuksista huolimatta syyttäjä ei epäile miestä mistään rikoksesta. Myöskään poliisi ei ole epäillyt miestä missään vaiheessa rikoksesta.

Miehellä ei ole minkäänlaista rikostaustaa ja maahanmuuttajataustastaan huolimatta hän on Suomen kansalainen.

Nainen kertoi "verenhimoisesta maniasta"

Nainen kertoi sairastuneensa maniaan kuukausi ennen miehen tapaamista. Hän kuvaili oloaan  "verenhimoiseksi maniaksi".

– Minä odotin tällaisen henkilön kohtaamista, jotta voisin lopettaa sen. Odotin ihmistä, joka tulisi käyttämään minua hyväksi vain omia tarkoituksiaan varten, nainen kuvaili.

Syyttäjä kysyi, miksi nainen odotti tällaisen henkilön kohtaamista.

– Minulla oli sellaista tunnetta, että tulen tappamaan saman tyyppisen henkilön kuin hän on, nainen sanoi arvoituksellisesti.

Tavattuaan 40-vuotiaan miehen sukulaisensa kodin edustalla nainen teki tuttavuutta miehen kanssa ja vaihtoi tämän kanssa puhelinnumeroita. Tämän jälkeen he sopivat tapaamisesta naisen luona.

Nainen kertoi halunneensa ensimmäisellä tapaamiskerralla vain keskustella, mutta mies tahtoi seksiä ja riisui häntä väkisin. Nainen kertoi, ettei pannut fyysisesti vastaan mutta kielsi miestä tapaamisissa suusanallisesti.

Nainen kertoi, että heti ensimmäisen tapaamisen jälkeen nainen päätti murhata miehen. Siksi hän tapasi miestä uudestaan, kunnes viimeisellä kerralla uskaltautui tekemään tekonsa.

Nainen puhui painostuksesta

Nainen kertoi oikeudessa, että hänelle oli heti tuttavuuden alussa selvää, mitä mies tahtoi. Hän ei itse ollut halukas seksiin.

Jotenkin tilanne kuitenkin aina eteni seksiin, vaikka nainen kertoi ilmaisseensa miehelle, ettei hän tahtonut. Naisen kertomuksen ymmärtämistä rasittaa kielimuuri, mutta siitä saa käsityksen, että hän koki miehen painostaneen hänet seksiin väkisin.

– Hän sanoi minulle, että minä käyttäydyin kuin ilotyttö, nainen kertoi.

Toisen tapaamisen aikana nainen kertoi menneensä veitsen kanssa suihkuun ja kun mies ihmetteli veistä, nainen perääntyi ja pani veitsen pois. Hän kertoi aikoneensa tapaa miehen suihkuun, kun tällä oli saippuaa silmissä, mutta pelästyneensä.

Mies ei ole kertonut lainkaan tällaisesta ja kertoo, ettei naisen kuvaamaa tilannetta ole tapahtunut.

Nainen kertoi suunnitelleensa miehen murhaamista koko ajan ensimmäisen tapaamisen jälkeen. Hän myös mietti ruumiin hävittämistä metsään tai sen paloittelua ja viemistä biojätteisiin. Murha-aikeet olivat myös se syy, miksi hän piti mieheen yhteyttä.

Nainen kertoi lyöneensä raivon vallassa

Tapahtumapäivänä kaikki eteni naisen mukaan niin kuin aiemminkin, mies ryhtyi suutelemaan häntä ja riisui hänen vaatteensa. Sitten tapahtui yhdyntä.

– Sitten minä tein sellaisen ratkaisun, että puukotan hänet, nainen kertoi.

Nainen kertoi, ettei kyennyt enää hallitsemaan itseään vaan löi miestä raivon vallassa. Mies yritti torjua lyöntejä ja työnsi veitseä häneen päin.

– Minulla ei ollut mitään pelkoa tilanteessa. Kun hän otti veitsen pois minulta, istuin sängyssä tai lattialla. Ja hän kysyi minulta, että miksi, mitä varten? nainen kuvaili oikeudelle.

– Vastasin hänelle, että minulla on henkisiä ongelmia, sinä tiesit sen. Mutta siitä huolimatta sinä jatkoit omaa toimintaasi. sanoin, että olet 40-vuotias mies, joka tiesi tämän kaiken ja siitä huolimatta harrastit seksi 19-vuotiaan tytön kanssa.

Syyttäjä kysyi, miksi nainen tahtoi murhata miehen.

– Koska tiesin, että hän käyttää nuoria tyttöjä hyväksi seksuaalisesti. En halunnut tällaisen ihmisen olevan olemassa, nainen vastasi.

– En halunnut, että muut tytöt joutuvat hänen hyväksikäytettävikseen.

Naisen ensimmäinen suhde

Naisella ei kertomansa mukaan ollut aiempia seksikumppaneita.

Nainen kertoi, että sai seksuaalisessa kanssakäymisessä erittäin pahan paniikkikohtauksen. Hän kertoi ennenkin kärsineensä paniikkikohtauksista, mutta ei tämänkaltaisista.

Puukotuksen jälkeen nainen kertoi menneensä suihkuun ja istuneensa tämän jälkeen odottamaan poliisia. Hän kertoi tienneensä koko ajan murhaa suunnitellessaan, että joutuu vankilaan.

Hän kertoi olevansa luonteeltaan kiltti ihminen, eikä ole ollut osallinen missään tällaisessa aiemmin. Nainen kuvaili suhdettaan mieheen niin, että he olivat seksipartnereita keskenään. Nainen totesi, että hän ei tällaista suhdetta tahtonut.

Naisen mukaan heidän välillään ei ollut mitään romanttista vain yhdyntä. 

Mies uskoi seurustelevansa naisen kanssa

Uhrilla oli aika lailla vastakkainen käsitys siitä, millainen suhde kaksikon välillä oli.

Tapahtumapäivää edeltävänä päivänä nainen oli useita kertoja soittanut ja viestitellyt miehelle pyytäen miestä käymään luonaan. Mies oli myöhään yöhön kestävässä vuorossa töissä, joten hän ei jaksanut.

Uhri kertoi, että seuraavana päivänä nainen jatkoi pyytelyä ja mies meni suoraan työvuorosta naisen luokse. Miehellä on yhä naisen viestit tallessa.

– Poltimme tupakkaa ja sitten menimme sisälle asuntoon. Siellä hän lähestyi minua ja vei minut makuuhuoneeseen, jossa ryhdyimme pussailemaan, mies kuvaili oikeudelle.

Sitten tilanne eteni seksiksi. Mies kertoi pitäneensä suhdetta seurustelusuhteena ja naista ”hyvänä ihmisenä”. Mies uskoi, että molemmilla oli romanttisia tunteita toisiaan kohtaan.

Nainen soitteli miehelle kitaraa

Kaksikko oli tavannut kolme kertaa seksuaalisen kanssakäymisen merkeissä ennen puukotusta. Miehen mukaan naisella oli tapana luoda romanttinen tunnelma tapaamisissa naisen asunnolla.

Mies kertoi, että nainen esimerkiksi soitti miehelle kitaraa. Miehen mukaan kaksikko puhui keskenään venäjää.

– Hän oli päälläni ja liikkui siinä. Yhtäkkiä näin puukon hänen kädessään ja tajusin, että hän puukottaa minua. Tilanne oli ollut hyvin romanttinen, olin aivan toisissa maailmoissa, enkä ensin ollenkaan ymmärtänyt, mitä tapahtuu, mies kertoi.

– Yritin käsilläni estää puukottamista, mutta hän puukotti käsiäni. Sain puukon pois, nousin ylös ja tajusin, että kaulasuoneni pumppaa ulos verta.

Mies kertoi ottaneensa vaatteitaan lattialta ja painaneensa niillä kaulaansa. Housut hän kiskoi päälleen.

– Kysyin häneltä monta kertaa, että miksi, miksi?

Mies kertoi oikeudessa, ettei tiedä vieläkään syytä naisen teolle.

Ennalta suunniteltu teko

Syyttäjän mukaan teko oli suunniteltu ennalta. Nainen oli piilottanut veitsen tyynynsä alle ennen tapaamista.

Syytetty myöntää teon, mutta vetoaa mielisairauteen. Hän pyytää, että oikeus määrää hänet mielentilatutkimukseen.

Syyttäjän mukaan nainen saapui Suomeen Ukrainasta alle kuukausi Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Osapuolet olivat tavanneet noin puolitoista viikkoa ennen tekopäivää ja päätyneet keskustelemaan keskenään. 

Heidän välilleen muodostui jonkinlainen suhde, jossa he tapailivat ja harrastivat seksiä keskenään. Puukotustilanne tapahtui syyttäjän mukaan täysin yllättäen.

Uhrille erittäin vakavat vammat

Syyttäjän mukaan uhri oli puolustuskyvyttömässä tilassa ja alasti naisen alla, kun teko tapahtui. Uhri sai vakavia vammoja ylävartaloon, kaulan alueelle ja käsiin. 

Todistekuvien mukaan uhrilla oli suuria haavoja ylävartalossa ja käsissä, muiden muassa koko kaulan poikki kulkeva viiltohaava.

Syyttäjän mukaan mies onnistui saamaan veitsen pois naiselta, vetämään housut jalkoihinsa ja juoksemaan ulos asunnosta. Todisteiden mukaan hän ehti paeta melko pitkän matkan parkkipaikalle autolleen verissään.

Poliisi löysi puukon uhrin auton lähistöltä.

Oikeudessa katsottiin kuvia, joissa näkyi runsaasti verta sängyn läheisyydessä makuuhuoneen lattialla, seinillä ja verhoissa. Verijäljet johtivat parkkipaikalle, jonne uhri pakeni autoonsa yltä päältä veressä.

Uhri soitti hätäkeskukseen

Veriteko tapahtui Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön asuntolassa.

Hätäkeskus sai viikonloppuyönä hälytyksen yksityisasunnolle, jonka perusteella se lähetti paikalle poliisin ja ambulanssin. 

Uhri soitti itse hätäkeskukseen. Oikeudessa kuunneltiin hätäkeskustallenne, joka oli rankkaa kuultavaa.

Uhri yritti selittää huonolla suomen- ja englanninkielen taidolla hätäkeskukselle, että "kaikki veri tulee ulos". Hätäkeskuspäivystäjä yritti epätoivoisesti saada selville paikan, jossa uhri sijaitsi. Vakavasti loukkaantuneen uhrin tila heikkeni koko ajan puhelun aikana.

Hän kertoi omassa kuulemisessaan, että painoi toisella kädessään kaulansa suurta haavaa ja yritti toisella kädellä soittaa. Soittaminen oli vaikeaa, koska verta oli niin paljon, ettei kännykän kosketusnäyttö toiminut kunnolla.

– Olin varma, että kuolen, mies sanoi oikeudelle.

Sen jälkeen hän kiitti hartaasti hätäkeskusta, poliisia ja lääkäreitä henkensä pelastamisesta.

Poliisi löysi 40-vuotiaan miesuhrin hengenvaarallisesti puukotettuna.

Poliisi antoi uhrille ensiapua ensihoidon saapumiseen asti, jonka jälkeen uhri toimitettiin sairaalahoitoon. Nainen myönsi heti poliisille puukottaneensa uhria.

"Tuntuu, että elämäni on tuhoutunut"

Mies kertoi, että kävi ennen tapahtuma kokopäiväisesti töissä ja opiskeli. Nyt hän kertoi pelkäävänsä ihmisten kohtaamista ja minkäänlaiseen seurustelusuhteeseen ryhtymistä.

Hän on ollut sairauslomalla puukotuksesta saakka. Osasta vammoista saattaa jäädä pysyviä.

– Tuntuu, että elämäni on tuhoutunut. En siedä katsoa itseäni peilistä. Minun käteni ei toimi kunnolla ja olen edelleen sairauslomalla, mies kuvaili.

– Haluaisin vain tietää, että miksi hän teki tämän?

Oikeus pohti ensin salaamista

Oikeudenkäynti alkoi sillä, että uhrin avustaja pyysi asian käsittelyä salaiseksi liittyen tapahtumaolosuhteisiin. Vastaaja pyysi terveystietojensa salaamista.

Myös syyttäjän mukaan tapahtumatilanne oli arkaluontoinen yksityiselämään liittyvä seikka, mutta ei itse teko. Tapahtumatilannetta lukuun ottamatta syyttäjä kannatti julkista käsittelyä.

Oikeus vetäytyi heti istunnon aluksi miettimään salaamista ja yleisö poistettiin salista siksi aikaa. Oikeus pohti asiaa yli tunnin ajan ja päätti, että käsittely jatkuu julkisena, mutta uhrin nimi ja henkilöllisyys ovat salassapidettyjä. Samoin salattuja ovat terveyteen liittyvät tiedot.

Oikeus määräsi koko oikeudenkäyntiaineiston salassapidettäväksi. Haastehakemus on kuitenkin jullkinen uhrin henkilöllisyyttä lukuun ottamatta.

Jutun päivittäminen on loppunut.

Lue myös:

    Uusimmat