Mainos

Kauanko tekonivel kestää? Lääkäri vastaa

24:05

Ortopedi Jari Syrjänen kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa polven tekonivelistä. Hän kommentoi esimerkiksi, pitääkö paikkansa, ettei tekoniveliä mielellään laitettaisi kovin nuorille henkilöille siksi, että ne eivät kestä kauan.

– Seuraamme reksitereissä ja tutkimuksissa, miten tekonivelet pärjäävät. Jos katsotaan kymmenen vuotta sitten laitettuja tekoniveliä, niin niistä toimivia on tällä hetkellä noin 95–98 prosenttia. Eli kyllä ne aika hyvin kestävät, Jari Syrjänen kertoi lähetyksessä.

Vielä 20 vuodenkin päästä leikkauksesta 80 prosenttia polven tekonivelistä on toimivia.

– Ei se uusintaleikkaus kamalan nopeasti tule vastaan. Tietenkin nuorilla potilailla kulutusta on enemmän, joten ehkä ne vähän nopeammin kuluvat, mutta ei se ennuste niin vaarallinen ole.

Jos tekonivel joudutaan uusimaan, uusintaleikkaus on aina isompi kuin ensimmäinen.

– Ensin joudutaan ottamaan vanhat pois. Siinä taas yleensä menetetään vähän luuta, joka on sellainen luonnonvara, jota sinne ei tule lisää. Yleensä joudutaan käyttämään myös vähän isompaa välineistöä: saattaa tulla saranatyyppisiä ratkaisuja, jos tilanne on oikein huono.

Miten polven tekonivelleikkauksesta kuntoudutaan? Mitä rajoitteita polven tekonivel tuo liikuntaan? Miksi osalla potilaista kipu jatkuu leikkauksen jälkeenkin? Miten näyttelijä Ilkka Heiskanen päätyi polven tekonivelleikkaukseen? Katso video ylhäältä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.