Katupölystä oireita – allergianeuvoja suosittelee hengityssuojainta

Keväisin ilmassa leijaileva katupöly aiheuttaa astmaoireita. Allergianeuvoja suosittelee käyttämään pölisevimpinä päivinä kasvoilla hengityssuojainta.

– Katupöly aiheuttaa kaikille ihmisille hengitystie- ja silmäoireita. Siitepölyallergisten oloa se pahentaa entisestään, sillä siitepöly sitoutuu katupölyyn, allergianeuvoja Johanna Värmälä kertoo.

Katupöly muodostuu teille jääneestä hiekoitushiekasta, jota moottoriajoneuvojen renkaat murskaavat hienojakoisemmaksi. Sitä tulee myös itse kadusta, jota renkaat ja hiekka kuluttavat.

– Etenkin kuivalla ja aurinkoisella säällä sekä runsasliikenteisissä paikoissa ympäristö alkaa tämän tapahtumaketjun myötä pölyttyä. Niin karkeat hiukkaset kuin pienhiukkasetkin kulkeutuvat hengitysteihin.

– Katupöly on haitallista erityisesti keuhko- tai sydänsairaille sekä lapsille ja vanhuksille.

P2-luokan hengityssuojain paras

Katupölyn määrä vähenee, kun hiekoitushiekka keväällä poistetaan.

– Ennen poistamista hiekka tulee kastella, jotta se ei pölise. Lehtipuhaltimia ei saa käyttää tähän tarkoitukseen. Jokainen voi itse auttaa katupölyn vähentämisessä niin, että siirtää autonsa pois katusiivouksen tieltä ja käyttää tilanteen niin salliessa joukkoliikennettä, Värmälä sanoo.

Kun katupölyä vielä on ilmassa, sitä vastaan voi suojautua hengityssuojaimilla.

– Huivi kasvoilla suun ja nenän edessä ei estä katupölyhiukkasten kulkeutumista hengitysteihin. Siksi parasta on käyttää P2-luokan hengityssuojainta, jossa on hengittämistä helpottava uloshengitysventtiili, Värmälä neuvoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Juttu on julkaistu alun perin huhtikuussa 2013. 

Lue myös:

    Uusimmat