Mainos

Katupöly kuriin suolaliuoksen täsmälevityksellä

Kuiva ja aurinkoinen sää on huonontanut ilmanlaatua eri puolilla maata.

Ilmanlaatua heikentää erityisesti katupöly. YTV:n ilmansuojeluasiantuntijan Jarkko Niemen mukaan katupölystä johtuvien hiukkasten päitoisuudet kohoavat erityisesti maalis-huhtikuussa, jolloin jauhautunut hiekoitushiekka ja asfalttipöly nousevat liikenteen nostattamina kuivilta kaduilta.

- Katupöly on tähän aikaan vuodesta pääsyy huonoon ilmanlaatuun. Heikkotuulisina aamuina myös pakokaasuarvot saattavat nousta erittäin korkeiksi. Lisäksi kevään kuluessa tulee usein Venäjän suunnalta savuja kulotuksista ja maastopaloista, Niemi luettelee.

Tänään aamulla ilmanlaatu oli erityisen huono muun muassa Pohjanmaan rannikkokaupungeissa. Niemi selittää tilannetta lumen vähäisyydelllä. Jos lunta on vähän, katupölykausi alkaa varhain.

Yksittäisten kaupunkien huono ilmanlaatu voi Niemen mukaan johtua paitsi säätilanteesta myös siivoustöiden tehokkuudesta.

- Kaikissa paikoissa ei välttämättä käytetä pesuseulottua hiekotussepeliä niin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla käytetään, Niemi arvioi.

Lisäksi tämänhetkistä tilannetta pahentavat reippaat yöpakkaset.

- Katupölyn siivoaminen hidastuu, koska kastelua ei voi käyttää yöpakkasten takia siivoamisessa, Niemi selittää.

Ehkä vähän yllättäen pääkaupunkiseudun ilmanlaatu on pysynyt viime päivinä välttävänä. Niemi selittää tilannetta tehokkaalla suolaliuoksen käytöllä.

- Suolaliuos hillitsee tehokkaasti katujen pölyämistä. Se sitoo kosteutta, ja näin katupöly juuttuu katujen pintaan eikä pääse nousemaan ilmaan, Niemi toteaa.

Suolaliuos on jo kohtuullisen vanha keino katupölyn suotsimisessa. Uutta on sen sijaan liuoksen levittämiseen käytetty tekniikka.

- Uusilla täsmälevityslaitteilla pystytään hyvin tarkasti laittamaan katujen laitoihin hieman voimakkaampaa suolaliuosta, jolloin suolausta voidaan tehdä myös kovempien yöpakkasten aikaan.

Pahin vielä edessä

Vaikka Pohjanmaan rannikkokaupungit, Pori, Tampere ja Mikkeli kärsivät jo tällä hetkelllä erittäin huonosta ilmanlaadusta, ei Niemi lupaile tilanteeseen helpotusta lähiaikoina.

- Katupölytilanne tulee lähiviikkoina pahenemaan koko maassa. Kun tulee lämmin jakso ja viimeisetkin lumet sulaa ja katujen pinnat kuivuu, niin varmasti tilanne tulee tästä vielä heikkenemään, Niemi arvioi.

Niemen mukaan pientä väliaikaista helpotusta on kuitenkin luvassa viikonlopuksi ennustettujen sateiden myötä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.