Kattava Pokémon Go -sanasto – tiesitkö nämä termit?

Lurea, ekspaa ja hipaa. Hämmentääkö Pokémon Go? Lue sanasto!

Pokémon Go'ssa pyydystetään, koulutetaan ja taistellaan virtuaalisilla pokémoneilla. Pokémonit pyydystetään puhelimen kameran avulla poképalloon. Peli hyödyntää pelaajan sijaintia, jonka avulla pokémoneja metsästetään ympäri maailmaa.

Pelissä käytetään runsasta omaa termistöä. Tältä se kuulostaa tottumattoman korvaan:

Jos postaus ei näy, katso se täällä

Ei hätää, tämä sanasto auttaa ymmärtämään pelaamista!

Pokémon Go-sanasto

Pokémon, poke: Pokémon-peli kehitettiin Nintendon Game Boy -pelikonsolille jo 1996. Pokémonit esiintyivät myös omassa tv-sarjassaan. Pokémonit ovat pieniä hirviöitä; nimi tulee englannin kielen sanoista pocket monsters, siis taskuhirviöt. Huomioi, että tietyissä asiayhteyksissä sana "poke" merkitsee myös sekä ovimiestä että aikuisviihdettä.

AR-peli: Pokémon Go on AR-peli. AR tulee sanoista augmented reality. Se tarkoittaa paranneltua todellisuutta: pokémoneja otetaan pelissä kiinni tutussa ympäristössä, johon ne ilmestyvät pelissä. AR-ominaisuuden voi myös sulkea, jolloin pokémonit eivät näy puhelimen kameran kautta lähiympäristössä, vaan ainoastaan pelissä.

Askel: Pelissä näkyvät askelet, joskus myös tassut, kertovat, miten kaukana pokémon on. Kolme askelta on noin 300 metriä.

Haunteri, huntteri: Pokémoneja metsästävä henkilö.

Vesi-, tuli, maatyypin pokémon: Pokémoneja on erityyppisiä. Esimerkiksi vesityypin pokémonin voi saada kiinni vain vesistön lähellä. Dark-tyypin pokémoneja ilmestyy yöaikaan.

Pokepallo: Palloja, joihin pokémoneja pyydystetään. Pallot ovat puna-valkoisia. Niitä voi olla esimerkiksi tietyn patsaan tai kyltin luona maastossa. Kun pelaja kehittyy, hän alkaa saada parempia palloja, esimerkiksi sinisiä great-palloja.

Pokestop: Paikka, jossa voi kerätä pokepalloja ja muita pelissä tarvittavia asioita.

Pokémon-candy: Karkkeja, joilla voi kehittää pokémonejaan (katso kohta ”evolvaa”).

Professori: Pelissä esiintyvä hahmo, jolle voi myydä omia pokémonejaan: jos sattuu pyydystämään kolme samaa pokémonia, heikoimman voi "lähettää proffan luokse".

Pokedex: Pelistä löytyvä tietokanta, jossa pelaaja näkee omistamansa pokemonit.

Evolvaa: Kehittää pokémonia paremmaksi. Tulee englannin sanasta evolve.

Itemi: Pelissä käytettävä esine. Tulee englannin sanasta item.

HP, ”hipa”: HP kertoo, miten terve pelihahmo on, tai miten paljon vahinkoa se kestää. Jos HP on alhainen, pelaajalla menee huonosti. Yleinen myös muissa peleissä. Tulee englannin kielen sanoista hit point tai sanoista health point

CP, ”ceepee”: CP kertoo, miten voimakas pokémon on. Tulee englannin kielen sanoista combat power.

XP, ”ekspa”: Kokemuspisteitä. Kun kokemusta on tarpeeksi, pelaaja pääsee ”seuraavalle levelille”. Tulee englannin kielen termistä experience point. Yleinen myös muissa peleissä.

Damage: Tuho, vahinko. Käytetään esimerkiksi lauseessa ”pokémon otti paljon damagea”. Yleinen myös muissa peleissä.

Leveli, levuttaa: Taso, jolla pelaaja on. Levuttaminen on tasolta toiselle siirtymistä mahdollisimman nopeasti. Tulee englannin kielen sanasta level. Yleinen myös muissa peleissä.

Lucky Egg: Pelissä käytettävä esine. Muna, jonka käyttämällä saa kokemuspisteet tuplana puolen tunnin ajan. 

Muna: Munista kuoriutuu pokemoneja. Munia löytyy pokestopeilta.

Hatchaaminen: Pelissä löytyvien munien kuoriutuminen. Muna kuoriutuu ennemmin tai myöhemmin, kunhan pelaaja liikkuu peliä pelatessaan; muna voi vaatia esimerkiksi kahden kilometrin kävelyn.

Incubator: Incubator hautoo munat valmiiksi. 

Gym: Kun pelaaja on tarpeeksi korkealla tasolla, hän voi liittyä gymiin eli taistelusalille, jolla taistellaan muita pelaajia vastaan.

Joukkue, tiimi: Tiimejä on kolme erilaista. Ne valtaavat toistensa taistelusaleja.

  1. Team Instinct: Keltainen joukkue
  2. Team Mystic: Sininen joukkue
  3. Team Valor: Punainen joukkue

Vihreä, keltainen, punainen pokémon: Värit ovat vaikeusasteita. Punainen pokémon on vaikein saada kiinni, vihreä helpoin.

Razz Berry: Yksi itemi. Marja, jonka voi antaa löytämälleen pokémonille, jolloin sen saa kiinni helpommin.

Lure: Lure houkuttelee paikalle pokémoneja. Jos yksi pelaaja käyttää sellaisen, muutkin voivat hyötyä. Lurea käytetään pokestopilla.

Incense: Yksi itemi. Houkuttelee pokémoneja sinne, missä pelaaja on. Toimii puolen tunnin ajan. 

Potionit: Nämä ovat itemejä. Potionilla voi auttaa pokemoniaan, jos se vahingoittuu taistelussa. Kun pelaaja kehittyy, hän saa parempia potioneja. Tulee englannin kielen sanasta potion.

Revive, "revaivaa": Tämä on itemi. Jos pokémon pyörtyy taistellessaan muita pokémoneja vastaan, pelaajan tulee käyttää revive, jotta pokémon herää. Tulee englannin kielen sanasta revive.

Näin pelaaminen sujuu:

Lue myös:

    Uusimmat