Mikä sai tulivuoren purkautumaan Kanariansaarilla? Tutkija: "Todella pysäyttävää katsottavaa"

Oliko La Palman tulivuorenpurkaus yllätys? Tutkija vastaa 8:46
Oliko La Palman tulivuorenpurkaus yllätys? Näin tutkija vastaa

Espanjan Kanariansaariin kuuluvalla La Palman saarella on käynnissä tulivuorenpurkaus. Geologian akatemiatutkija Jussi Heinonen arvoi tilannetta MTV Uutiset Livessä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Geologien akatemiatutkija Jussi Heinosen mukaan purkaukset eivät tulleet täysin yllätyksenä, sillä Kanariansaaret ovat käytännössä tulivuorten muodostamia ja paikalla oli havaittu aktiivisuutta.

– Usein tulivuorenpurkauksia edeltävät maanjäristysparvet ja se kertoo siitä, että kivisula maan uumenissa pyrkii kohti maanpintaa ja raivaa itselleen tilaa.

Nyt purkautuneella tulivuorella on taustallaan kaksi purkausta 1900-luvulla.

– Geologisissa aikaskaaloissa puhutaan hyvin aktiivisesta tulivuoresta, hän kertoo.

Meri pysäyttää virtauksen

La Palman saaren tulivuorenpurkaus alkoi eilen noin kello viideltä iltapäivällä Suomen aikaa ja on edelleen käynnissä. Heinosen mukaan purkaukset voivat kuitenkin kestää jopa kuukausia tai vuosia.

– Esimerkiksi Havaijilla oli laavajärvipurkaus, joka kesti 1970-luvulta tänne 2000-luvulle asti. Kanariansaarilla nämä purkaukset ovat yleensä vähän lyhytkestoisempia, hän kertoo.

Heinonen arvioi, että La Palman saaren tulivuorenpurkauksessa ei ole kyse räjähdyspurkauksista, vaan pikemminkin laavavirtauksesta.

Hänen mukaansa virtaukset yltävät alueella usein mereen asti, ennen kuin ne pysähtyvät. Virrat voivat edetä siis monia kilometrejä.

– Silloin kuuma kivisula ikään kuin säikähtää kylmää merivettä ja jähmettyy hyvin nopeasti kovaksi kallioksi, hän kuvailee.

"Todella pysäyttävää katsottavaa"

Vaikka purkaus on tehnyt paljon tuhoa, Heinonen kuvailee vuoren olevan niin sanotusti turvallinen ihmiselle.

– Suurin uhka tulee laavavirroista, joita ihmiset pystyvät pakenemaan, hän avaa.

Sen sijaan talot ja tiet hautautuvat laavavirtojen alle. Tällä hetkellä on Heinosen mukaan vaikeaa arvioida, milloin asukkaat pääsevät takaisin koteihinsa, elleivät ne ole tuhoutuneet purkauksessa. 

– Videoilla näkyy, kuinka ihmisten kodit jäävät virtojen alle. Se on aina geologillekin todella pysäyttävää katsottavaa.

Miten tulivuorenpurkaus syntyy? Katso vastaus jutun alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat