Tutkija: Vuoden pituinen purkaus ei ole mahdottomuus, jos Fagradalsfjall purkautuu

MTV uutisten toimittaja paikan päällä Islannissa: "Tyyntä myrskyn edellä" 1:17
MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen kuvailee tunnelmia paikan päällä Islannissa: "Tyyntä myrskyn edellä"

Islannissa on päivien ajan odotettu jännityksellä mahdollista tulivuorenpurkausta. MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Geologian tutkimuskeskuksen tutkija Paavo Nikkola uskoo, että mahdollista purkausta joudutaan odottamaan vielä päiviä.

Nikkola kertoo, että tämänhetkisten tietojen mukaan magma virtaa noin 200 metrin syvyydessä Grindavikin kaupungin alla.

– Magma lymyää muutaman sadan metrin syvyydessä, mutta löytääkö se tiensä maan pinnalle asti muodostaen laavavirtoja, jää nähtäväksi, Nikkola sanoo.

Islannin tulivuori: Kartat näyttävät kriittiset alueet 1:19
Magma on muodostanut jopa 15 kilomeriä pitkän maanalaisen magmajuonen. Videolla näytetään karttojen avulla kriittiset alueet.

Nikkolan mukaansa kaikki merkit mahdolliseen purkaukseen ovat kuitenkin ilmassa. Hän toteaa, että Grindavikin kaupungin evakuointi on todella hyvin perusteltu ja muuta vaihtoehtoa ei olisi ollut.

Kaupungissa on tehty havaintoja rikin hajusta, joka Nikkolan mukaan kertoo juuri siitä, että magma on tällä hetkellä hyvin lähellä maanpintaa.

– Paineen täytyy olla varsin alhainen, että näin merkittäviä määriä rikkidioksidia tulee sulasta kiviaineksesta, Nikkola sanoo

Miksi tulivuoret purkautuvat? 1:20
Miksi tulivuoret purkautuvat? Katso 80 sekunnin tiivistys.

Hän kuitenkin pitää mahdollisena, että magma ei purkaudu maan pinnalle asti. Mikäli magmavirroille riittää sen muodostama jopa 15 kilometriä pitkä maanalainen magmajuoni, jossa se virtaa, niin hänen mukaansa tilanne saattaa hetkellisesti rauhoittua.

– On aika oletettavaa, että nyt kun syviä laavoja on tähän vulkaaniseen systeemiin alkanut kertymään, niin uhka ei ole ohi, vaan jatkossa tulivuorenpurkauksia saattaa tulla juuri tälle alueelle.

Nikkola arvioi, että mahdollista purkausta joudutaan odottamaan päiviä tai jopa viikkoja ja mikäli purkaus tapahtuu, niin se saattaa kestää pitkään.

– Jos prosessi lähtee käyntiin, niin esimerkiksi viimeisimmät purkaukset ovat kestäneet joitain kuukausia. Vuodenkin pituinen tai jopa pidempi tulivuorenpurkaus ei ole mahdottomuus, Nikkola sanoo.

Hän arvelee, että Grindavikin alueella mahdollinen tulivuoritoimintojen aktiivisuus tulee kestämään kymmeniä tai jopa satoja vuosia. Hän sanoo, että alueen asukkaat joutuvat ainakin sopeutumaan tilanteeseen, mikäli pääsevät vielä muuttamaan takaisin alueelle.

Katso Paavo Nikkolan koko haastattelu alla olevalta videolta

Islannin tulivuoriuhka häämöttää – tutkija arvioi pahinta skenaariota 11:19

Lue myös:

    Uusimmat