Oppositio väläytti eduskunnassa matkustusrajoitteita venäläisille – Haavisto: "Tavallisten kansalaisten elämän vaikeuttaminen ei ole lähtökohta"

Ulkoministeri Haavisto: Ihmisten pääsy turvaan Kiovasta on tällä hetkellä hankalaa 15:21
Ulkoministeri Haavisto ennen kyselytuntia: Ihmisten pääsy turvaan Kiovasta on tällä hetkellä hankalaa

Suuret oppositiopuolueet kaipasivat eduskunnan kyselytunnilla suunniteltuja ja toteutettuja tiukempia pakotteita Ukrainaan hyökännyttä Venäjää vastaan.

Suullisen kyselytunnin avannut Jussi Halla-aho (ps.) sanoi, että Venäjä voidaan pysäyttää vain Venäjän sisältä, jolloin pakotteiden pitäisi osua eliitin ohella tavallisten ihmisten elämään.

– Kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi yleiset matkustusrajoitukset Venäjän kansalaisille tai lentoliikenteen rajoittaminen tai lopettaminen, Halla-aho sanoi.

Kysymykseen vastanneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan tavallisten kansalaisten elämän vaikeuttamista ei ole kuitenkaan pidetty lähtökohtana pakotteita säädettäessä.

"Venäjän johto täysin pidäkkeetön"

Ulkoasiainvaliokuntaa johtava Halla-aho sanoi jo alkuiltapäivällä STT:lle, että Venäjän aloittama provosoimaton hyökkäyssota pakottaa arvioimaan uudelleen sitä, minkälainen neuvottelukumppani Venäjä on.

Halla-ahon mielestä näyttää siltä, että Venäjän johto on tällä hetkellä täysin pidäkkeetön.

– Se on rikollinen paitsi moraalisesti myös kansainvälisen lain silmissä, Halla-aho sanoi STT:lle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan penäsi kyselytunnilla, tukeeko Suomi osana EU:ta kovimpia mahdollisia pakotteita Venäjää vastaan. Hänen mukaansa näihin sisältyisi esimerkiksi Venäjän sulkeminen ulos kansainvälisestä järjestelmästä.

Orpo vetosi myös, että Suomen pitää auttaa Ukrainaa tavalla, jolla haluaisimme itseämme autettavan.

– Suomen ja EU:n on annettava kaikki mahdollinen, poliittinen, taloudellinen ja puolustuksellinenkin tukensa Ukrainalle, Orpo sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat