Katso pitkä lista uusista suosituksista: Näin koronan leviämistä halutaan hillitä harrastuksissa ja kulttuurin saralla

8:48
Näin hallitus linjasi harrastuksista – Helsinki Unitedin toiminnanjohtaja avautuu MTV Uutiset Livessä salibandyn hankalasta tilanteesta

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä THL ovat julkaisseet suosituksia koskien koronavirusta ja viruksen tartuntariskiä sisätiloissa järjestettävässä liikunta- ja kulttuuritoiminnassa.

Hallitus teki perjantaina periaatepäätöksen paikallisista ja alueellisista suosituksista koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Nyt julkaistu suositus tarkentaa valtioneuvoston periaatepäätöstä. 

Epidemian perustaso 

• Epidemian perustason alueilla suositellaan, että yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa ja harrastuksissa huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet hygieniasuosituksista ja turvaväleistä. 

• Harrastustoiminnassa ja julkisten tilojen käytössä on huolehdittava, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Epidemian kiihtymisvaihe 

• Epidemian kiihtymisvaiheessa julkisten tilojen käytössä täytyy huolehtia siitä, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. 

• Epidemian kiihtymisvaiheessa kunnat voivat lisäksi suositella, että tilojen käyttäjämäärä voitaisiin rajata puoleen (50%) normaalista sallitusta määrästä.

• Tilojen käyttörajoitusten perusteella kunnat ja kuntayhtymäyhtymät voivat kiihtymisvaiheessa lisäksi suositella aikuisten (18-vuotiaat ja sitä vanhemmat) sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä ja mahdollisuuksien mukaan toiminnan toteuttamista etämuotoisena korkean tartuntariskin tilanteissa ja toimintamuodoissa.

• Kaikenikäisten ryhmäharrastustoiminta on lisäksi järjestettävä siten, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Epidemian leviämisvaiheessa 

• Epidemian leviämisvaiheessa erityisesti aikuisten ryhmäharrastustoiminta suositellaan toteutettavaksi mahdollisuuksien mukaan etämuotoisena  sekä tarvittaessa keskeytettäväksi tilapäisesti kokonaan tilojen käyttörajoitusten perusteella. Tarvittaessa julkiset tilat voidaan myös sulkea kokonaan, huomioiden tilojen käytön luonne.

• Lasten ja nuorten harrastusten kohdalla on kuitenkin syytä käyttää erityistä harkintaa. Lapsilla koronatartuntojen leviäminen on aikuisia epätodennäköisempää ja harrastusryhmien toiminnan tilapäiseen keskeyttämiseen liittyvät haitat voivat olla suurempia kuin aikuisilla.

Korkean tartuntariskin tilanteet ja toimintamuodot

• Harrastustoiminnan aiheuttamaan tartuntariskiin vaikuttavia seikkoja ovat muun muassa osallistujien määrä, harrastustilan koko ja ilmastointi sekä harjoitettavan toiminnan laatu. 

• Perusperiaatteena on, että tartuntariski kasvaa, jos ei ole mahdollista säilyttää riittäviä turvaetäisyyksiä (vähintään kaksi metriä henkilöiden välillä jatkuvasti), maskia ei voida käyttää ja harrastukseen liittyy hengästymistä tai voimakasta äänenkäyttöä. 

• Tautiriski on suurentunut erityisesti sisätiloissa harjoitettavissa joukkue- ja kontaktilajeissa joissa kontaktitilanteiden välttäminen on vaikeaa. Myös kuorolauluun on liittynyt tutkimusten mukaan suurentunut tartuntariski. 

• Koronavirustartuntoja on osoitettu urheilutoiminnan seurauksena ainakin lajeissa, joissa fyysistä kontaktia ei ole mahdollista välttää, sekä tanssitunneilla ja kuoroharrastuksessa.

• Päätöksen harrastustoimintaan käytettävien tilojen mahdollisista rajoituksista tekee kukin kunta. Alan toimijoita kuten lajiliittoja, olympiakomiteaa, kulttuuri- ja nuorisoalan järjestöjä kannustetaan tekemään tarkennettuja ohjeistuksia kuntien päätöksenteon tueksi ja harrastustoiminnan turvallisuuden lisäämiseksi. 

• Kuntien ja sairaanhoitopiirien tartuntataudeista vastaavien toimielinten tulisi arvioida oman alueensa ryhmäharrastustoimintaan liittyviä riskejä ja niiden hallintaan laadittuja suunnitelmia

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja