Katso: Habitare 2010 parhaat palat

Suomen suurimmat huonekalu-, sisustus- ja design-alan messut järjestetään 1.-5.9.2010 Helsingin Messukeskuksessa. Listasimme messujen tärpit.

Habitaresta löytyy tänä vuonna monta uutta ja hauskaa tekijää, mutta myös vanhat klassikot pitävät pintansa. Messuilla on kaiken kaikkiaan yli 600 näytteilleasettajaa, joten katseltavaa riittää varmasti jokaiseen makuun.

Punkaliven mallisto on selkeää, linjakasta ja erittäin mielenkiintoista (kuva yllä). Kalusteet on tehty puulevystä, joka on valmistettu havupuusta sorvatuista viiluista. Tuotevalikoimiin kuuluu muun muassa tuoleja, pöytiä, säilytyskalusteita ja tasoja.

Eloisampaa tyyliä esittelee suunnittelutoimisto Elsa, jonka takana on sisustusarkkitehti ja huonekalumuotoilija Eeva Lithovius. Hän on erikoistunut asuntojen ja kodinkalustojen suunnitteluun ja haluaa ottaa suunnittelussaan huomioon arjen käytännöllisyyden ja helppouden leikkimielisyyttä unohtamatta. Tästä hyvä osoitus on esimerkiksi upea metsänpuuta muistuttava naulakko, jonka kärjessä istuu pieni lintu. Suloista, mutta käytännöllistä.

Persoonallisempaa linjaa edustaa myös eestiläinen Vinteco, joka valmistaa vanhoista huonekaluista uusia ja haluaa sitä kautta panostaa omalta osaltaan kertakäyttökulttuurin tyrehtymiseen. Yritys on perustettu vuonna 2010 ja se on lupautunut lahjoittamaan vuosittain 15 prosenttia voitoistaan hyväntekeväisyyteen.

Myös tutummat sisustajat, kuten Iittala, Finlayson ja Aarikka, ovat liikkeellä Habitare-messuilla. Nämä kaikki ovat näkemisen arvoisia kohteita, mutta erityisen vaikutuksen teki Aarikka siirtämällä tunnetut korunsa ja kuosinsa nyt myös kodintekstiileihin. Tarjolla on muun muassa petivaatteita ja pyyhkeitä.

Tuntemattomampia mutta silti upeita kuoseja edustaa Studio Kaisi, joka esitteli Habitaressa ensimmäisen sisustuskangaskokoelmansa. Laakapinossa käsinpainetut kankaat ovat modernin romanttisia Art Decon ja Chinoiserien henkeen. Lisäksi kokoelmassa on Suomi-aiheisia sinivalkoisia sisustuskankaita.

Yksi erikoisimmista nähtävyyksistä oli Joensuun ammattikorkeakoulun muotoiluopiskelijan Michael "Mo" Weinmanin hauska The MoRoll -tuoli, joka sijoittui International Design Award -kisassa viime vuonna 20 parhaan joukkoon.

Arvokasta nuorta suunnittelijapolvea edusti myös tämän vuoden Habitare-suunnittelukilpailun voittajakaksikko Janne Melajoki ja Arttu Kuisma työllään Rrround. Lahden Muotoiluinstituutissa opiskelevien miesten värikäs istuin on valmistettu vanhoista messumatoista, olihan Habitare-suunnittelukilpailun aiheena tänä vuonna Kierrätysistuin.

– Mitä saat, kun rullaat yhteen 250 m2 kierrätettyä messumattoa? Idea ja ratkaisu ovat yhtä ilmeisiä kuin meidän läsnäolomme täällä messuilla. Siihen ei ole mitään lisättävää. Haluaisin nähdä rahasumman käytettäväksi konseptin toteuttamiseen käytännössä, voittotyön valinnut päätuomari Alfredo Häberli perustelee valintaansa. Nuoret suunnittelijat nettosivat ideastaan 6000 euron palkinnon. Toinen palkinto 4000 euroa meni Benchmarked-kilpailutyölle, jonka ovat toteuttaneet teollinen muotoilija Timo Niskanen ja Taideteollisessa korkeakoulussa teollista muotoilua opiskeleva Jussi Hiltunen

Kaikki kymmenen kilpailutyötä ovat yleisön nähtävissä koko Habitare-messujen ajan.

Habitare järjestetään tänä vuonna 1.–5.9.2010 Helsingin Messukeskuksessa. Messut ovat avoinna ammattilaisille 1.–2.9. ja yleisölle 2.–5.9.2010. Samanaikaisesti Habitaren kanssa järjestetään Valo-, ArtHelsinki- sekä Designpartners100-tapahtumat. Kävijät pääsevät yhdellä lipulla kaikkiin tapahtumiin, liput 13 €/9€.

Kuvat: Hannele Järvelä/ MTV3

Teksti: Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja