Katseet taivaalle: MTV:n meteorologi kertoo, miten alkavan viikon sää sallii luonnon oman valoshow´n tarkkailun

Upeat kuvat! Meteorologi kertoo, missä revontulia voi nyt nähdä 1:57
Upeat kuvat! Meteorologi kertoo, missä revontulia voi nyt nähdä

Moni mieltää, että revontulien loimotus on lähinnä talvinen ilmiö, mutta parhaita hetkiä luonnon oman valoshow´n tarkkailuun ovat kuitenkin syksy ja kevät.

MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi toteaa, että taivaan komeat ilmiöt alkavat tulla esiin varsinkin nyt, kun illat alkavat jälleen pimetä.

– Syyspäiväntasausta lähestytään. Se ja kevätpäiväntasaus ovat maksimeja, joiden tienoilla revontulia nähdään kaikkein eniten. 

Rintaniemi kertoo, että viime yönä nähtiin revontulia etenkin maan keski- ja pohjoisosassa.

– Viime yönä havaittiin voimakkaampi hiukkaspurkaus Auringosta, joka sitten näkyy näinä valoilmiöinä meille, kun nuo hiukkaset saapuvat Maan ilmakehään.

Rintaniemi kertoo, että ensi yönä on mahdollisuus nähdä revontulia ympäri Suomea.

– Kuurosateisen päivän jälkeen sää on selkenemässä aika lailla koko maassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan mahdollisuus revontulien näkemiselle on kohtalainen. Kannattaa illalla seurata vielä verkkosivuilta, että tuleeko sieltä massapurkaus, Rintaniemi kertoo.

Rintaniemen mukaan ainakin alkuilta näyttää hyvin selkeältä maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessa pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen illan ja yön edetessä. 

– Mutta tuossa puolenyön jälkeen menisin kyllä tarkkailemaan, Rintaniemi toteaa.

Ensi viikolla on tiedossa lisää hyviä revontulien tarkkailusäitä. Muutaman alkuviikolla liikkuvan sadealueen jälkeen sää on muuttumassa viikon edetessä poutaisempaan suuntaan. Korkeapaineen ansiosta myös yöt voivat olla selkeämpiä ja täten otollisia revontulien bongailuun.

Lue myös:

    Uusimmat