Katsastukseen voi jatkossa tulla aiemminkin kuin määräpäivänä: "Käytetyn ostaja voi vaatia katsastettua autoa"

1:55

Autojen katsastaminen muuttuu ensi viikon alusta alkaen. EU:n direktiivistä juurensa juontava uudistus harventaa henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastusten väliä. Katsastusten vähentämisellä on taloudellisia vaikutuksia monille katsastusyrityksille.

Vantaalainen Aleksi Tihula katsastuttaa autonsa vapaapäivänään. Auton katsastusten harventaminen on hänestä tervetullut muutos.

Näin katsastutat autosi jatkossa: 

– Uusi henkilöauto pitää katsastaa ensimmäisen kerran vasta kun auto on neljä vuotta vanha.

– Alle 10 vuotta vanha auto pitää katsastaa joka toinen vuosi. 

– Yli kymmenen vuotta vanha auto pitää katsastaa joka vuosi.

– Jatkossa auton omistaja voi viedä autonsa katsastukseen milloin tahansa ennen määräpäivää.

– Myös katsastuksen arvosteluperusteet muuttuvat hieman. 

Lähde: Trafi

– Onhan se ihan hyvä varsinkin uusilla autoilla, ettei tarvi niin usein viedä katsastukseen, mutta mietityttää sitten kanssa, että miten hinnat tulee muuttumaan.

Ensi viikolla voimaan astuvan uudistuksen mukaan henkilöauto pitää katsastaan ensimmäisen kerran aiemman kolmen vuoden sijaan vasta kun auto on neljä vuotta vanha.

Katsastukseen milloin tahansa ennen määräaikaa

Tämän jälkeen katsastus on joka toinen vuosi kymmeneen vuoteen asti, tämän jälkeen vuosittain. Trafin erityisasiantuntija Teemu Toivanen sanoo, että vasta uusien säännösten aikana tehty katsastus siirtää auton uuden katsastusrytmin piiriin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Tällä hetkellä liikennekäytössä olevilla autoilla on jo määrätty katsastusajankohta. Se siis pätee edelleen, ja seuraavan kun autoilija menee katsastukseen, niin hyväksytystä katsastuksesta määrätään sitten seuraavan katsastuksen viimeinen päivämäärä. Jatkossa autoilijoilla on sitten mahdollisuus mennä katsastukseen milloin tahansa, Toivanen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ensi viikon alusta alkaen katsastukseen voi tulla koska tahansa, useamminkin kuin viimeisenä mahdollisena päivänä. Helppokatsastuksen kenttäpäällikkö Ilkka Vento arvioi, että muutos voi jatkossa näkyä erityisesti käytettyjen autojen kaupassa.

– Tämä tulee todennäköisesti vaikuttamaan siten, että käytetyn auton kaupassa ostaja voi aina vaatia auton juuri katsastettuna. 

Uudistus tuntuu katsastusalalla 

Uudistus vähentää katsasatusten määrää vuosittain arviolta 400 000:lla. Monille katsastusyrityksille uudistus on kova isku. Helppokatsastuksen Vento kertoo, että heidän kokonaismarkkinansa on tippumassa tulevina vuosina 10–20 prosenttia.

– Alallahan on tällä hetkellä jo ylitarjontaa palveluista, että kyllä tää todella merkittävä asia meille on. Tietenkin me pyritään luomaan uusia liiketoimintamalleja ja paikkaamaan markkinoiden supistumista, Vento sanoo.

Hän ei usko katsastuksen hintojen kuitenkaan nousevan.

– Hinnat ei nouse, kilpailutilanne on tällä hetkellä niin kova.

Trafin mukaan uusien säännösten myötä myös katsastuksen arvosteluperusteet muuttuvat hieman. Kun aiemmin nopeusmittarin toimimattomuus on johtanut korjauskehotukseen, jatkossa siitä seuraa hylky. Helppokatsastuksen Vento ei usko kuluttajan kannalta muutoksen olevan suuri.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Katsastuksen arvosteluperusteet kyllä muuttuvat, mutta kovin isoa vaikutusta meidän nähdäksemme tällä muutoksella ei ole. Toki joitakin yksittäisiä kohteita, niin kuin esimerkiks renkaita pystytään sitten pikkusen tarkemmin katsastuksessa arvostelemaan, mutta isoa vaikutusta kansalaisille tästä muutoksesta ei ole tulossa.

Aleksi Tihula pääsee parinkymmenen minuutin kuluttua katsastukseen saapumisestaan jo jatkamaan matkaansa. Hän uskoo autonsa päässeen katsastuksesta läpi.

– Kyllä se läpi menee, että erittäin hyvältä vaikuttaa, hän huikkaa hymyillen.

Helppokatsastuksen Vento arvioi, että jatkossa katsastusten ajankohta muuttuu entistä enemmän keväälle ja alkukesään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja