Mainos

Katri Sorsa avoimena: "Imetyshormonit vaikuttavat seksielämään"

Bloggaaja Katri Sorsa kirjoittaa avoimesti pienten lasten vanhempien seksielämästä ja saa myös paljon negatiivista palautetta muilta äideiltä. 

Bloggaaja Katri Sorsa tunnettiin ennen muun muassa rohkeista kuvistaan ja tosi-tv-ohjelmista, nyt nuori nainen on pienen lapsen äiti ja hänen elämässään on uusi suunta. Sorsa pyörittää muun muassa Auttava käsi -Facebook-sivustoa miehensä kanssa ja vie sitä kautta muun muassa ruoka-apua perheisiin. 

– Työskentelin ennen media-alalla ja arvoni olivat aika erilaiset. En oikeastaan osannut katsoa sitä maailmaa, missä elin. Nyt, kun olen saanut poikani, välitän enemmän siitä, millaisessa paikassa hän elää ja miten voin itse vaikuttaa siihen. Pienillä teoilla jokainen voi muuttaa jonkun maailmaa, hän toteaa.

Sorsa tunnettiin ennen räväkästä tyylistään, nyt hän puhuu luonnollisen kauneuden puolesta ja haluaa opettaa poikansakin arvostamaan sitä.

– Yritän opettaa pojalleni naisen kunnioitusta ja että ollaan yhden kanssa kerrallaan, ei pelehditä, Sorsa kertoo.

"Äitiys ei ole kilpailu"

Sorsan blogi muistuttaa välillä äitien taistelukenttää, sillä monella on sana sanottavanaan hänen äitiydestään. Hän on kuitenkin oppinut ottamaan kommentit vastaan oikealla tavalla.

– Aluksi olin hirveän herkkä, en osannut käsitellä niitä tunteita. Kerroin esimerkiksi blogissani, että olen joutunut kantamaan lastani paljon rintarepussa, niin osa muista äideistä suhtautui siihen aika hyökkäävästi. Heistä paapon lastani ja muuta vastaavaa. Uskon, että se johtuu siitä, että he haluavat puolustaa omaa äitiyttään ja ymmärrän sen täysin. Olen oppinut sivuuttamaan ikävät kommentit tai vastaamaan positiivisesti, jolloin ikään kuin pysäytän sen pallon, ennen kuin se ehtii vyöryä eteenpäin.

Äitiys ei kuitenkaan ole kilpailu, eikä siinä pitäisi Sorsan mukaan arvostella toisia, sillä muiden saappaisiin on mahdotonta hypätä.

– Yksinhuoltajan on vaikeampaa olla kuin esimerkiksi minun, jolla on mies ja omat vanhemmat apuna. Jos näen ihmisen, joka huolehtii lapsistaan yksin ja joka ärähtää bussissa lapselleen, se ei ole äitiyden mitta vaan ymmärrettävää väsymistä.

Sorsa uskoo, että vain hyvin harva ihminen on huono äiti.

– Silloin puhutaan niistä ihmisistä, jotka oikeasti laiminlyövät lapsiaan tai kohtelevat huonosti, väkivallasta ja muusta. Loppujen lopuksi melkein jokainen äiti on hyvä äiti omalle lapselleen. Äitiys ei ole mikään kilpailu, meillä on kaikilla eri lähtökohdat tähän hommaan, hän muistuttaa. 

Seksistä pitää puhua!

Blogissaan Sorsa kertoo avoimesti myös seksielämästään, koska hän kokee, että se on asia, josta pitää puhua. Esimerkiksi tällä hetkellä vaivaava emättimen kuivuus yllätti hänet täysin.

– Näistä asioista ei puhuta lainkaan! En itsekään voinut kuvitella, että tällaisia ongelmia voi olla. Olen huomannut, että imetyshormonit vaikuttavat seksielämään. On esimerkiksi haluttomuutta ja veikkaan, että se johtuu siitä, että luonto tekee tehtävänsä – äiti suojelee lastaan ja siksi luonto ikään kuin sulkee naisen kroppaa. Minullakin on varmasti monia muutoksia edessäni, kun imetys loppuu.

– Ihmiset haluavat kuulla, etteivät he ole yksin. Tämä lapsiaika on tällaista hektistä kolme vuotta ja seksiä ei välttämättä ole, mutta se palkitsee myöhemmin. 

Sorsa tietää, että kaikkien elämä tuoreina vanhempinakin on erilaista, sillä kaikki lapsetkin ovat erilaisia. 

– Meillä sattuu olemaan lapsi, joka ei hirveästi nuku ja on aika tarvitseva. Olemme puhuneet rehellisesti siitä, mikä tilanne on ja minkä me toivomme sen olevan viiden vuoden päästä. 

Myös imetys ja synnytyksenjälkeinen masennus vaatisivat Katrin mielestä enemmän huomiota. 

– Pitäisi enemmän yhdistää äitejä ja puhua vaikeistakin asioista avoimesti. Jos esimerkiksi imetys ei onnistu, niin sitten lähdetään siitä eteenpäin – ei haittaa, vaikka imetys ei onnistu, siitä ei tarvitse masentua.

Elämänsä toista äitienpäivää Sorsa haluaisi viettää viemällä äitinsä ja mummonsa ulos syömään, todennäköisesti mukaan lähtee koko perhe. Muita äitejä Sorsa vinkkaa ottamaan rennosti.

– Ainakin voisi käydä kylvyssä, syödä ruoan lämpimänä ja juoda aamukahvin rauhassa, hän nauraa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.