Katleena Kortesuon tiedot varastettiin – "Joudun lopun elämäni maksamaan omaehtoisesta luottokiellosta"

Mitä oikeasti häviää, jos identiteettisi varastetaan? – Katleena Kortesuon tiedot varastettiin Vastaamo-tietomurrossa 10:22
Katso video: Mitä oikeasti häviää, jos identiteettisi varastetaan? Katleena Kortesuon tiedot varastettiin Vastaamo-tietomurrossa.

Katleena Kortesuo on yksi niistä, joiden tiedot vuodettiin Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrossa. Tietomurron myötä hän on joutunut tekemään omaehtoisen luottokiellon, josta joutuu maksamaan lopun ikäänsä.

Kortesuo sai kuulla Vastaamon tietomurrosta ensimmäistä kertaa lukemalla uutisia. Hän pitää pöyristyttävänä sitä, ettei hän saanut asiasta tietoa Vastaamosta.

– Oli hurja juttu, kun tajusin, että luin uutisista sen, minkä väkisinkin Vastaamo on jo tiennyt aikaisemmin. En ollut saanut Vastaamolta asiakkaana minkäänlaista varoitusta, vaan yhtäkkiä se on mediassa, Kortesuo muistelee.

Hän kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että kävi Vastaamossa vain kerran, joten kovin paljon hänen tietojaan ei ole voitu vuotaa. Samalla hän kuitenkin tiesi, että osoitetiedot, henkilötunnus ja yhteystiedot oli jaettu eteenpäin. 

– Tiesin heti, että niillä tiedoilla voidaan tehdä ikäviä asioita.

Omaehtoinen luottokielto

Kortesuo tuntee ihmisiä, joiden tietomurrossa vuodettujen tietoja on käytetty väärin. Hän on itse kuitenkin säästynyt pahimmalta, koska teki väärinkäytöksiä vaikeuttavia toimia.

– Tein omaehtoisen luottokiellon ja osoitteenmuutoseston Postiin. 

– Kukaan ei voi minun nimissäni ottaa luottoa. Ikään kuin tulee merkintä, että olisi luottomerkintä päällä. Lisäksi patentti- ja rekisterihallituksella on tieto, ettei minua saa merkitä mihinkään organisaatioon vaikkapa hallituksen jäseneksi ellen minä itse vahvista sitä.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Omaehtoinen luottokielto on voimassa parisen vuotta kerrallaan, ja siitä joutuu itse maksamaan. Tällä hetkellä hinta on noin kymmenen euroa per vuosi.

– Joudun lopun elämääni maksamaan siitä, että joku ei käyttäisi minun tietojani hyväksi.

Tämä on kovinta valuuttaa identiteettivarkauksissa

Netin yleistymisen myötä myös identiteettivarkaudet ovat yleistyneet. Rikolliset ostavat ja myyvät muun muassa vuodettuja luottokorttitietoja netin kauppapaikoissa, mutta myös pimeässä verkossa eli Tor-verkossa.

– Videopelitilit voivat olla arvokkaita, sillä siellä voi olla arvokkaita tavaroita. Yleisesti luottokorttitiedot, erityisesti jos siihen yhdistyy PIN-koodi, voi maksaa 30–50 euroa, sanoo F-Securen kybertiedustelupäällikkö Laura Kankaala.

Kankaalan mukaan tietoja myydään usein isompana pakettina, johon voi kuulua henkilötunnuksia, puhelinnumeroita ja kotiosoitteita. Niitä myydään joidenkin satojen eurojen hintaan.

– Yksittäisen ihmisen tieto saattaa jäädä yllättävän halvaksi ottaen huomioon, paljonko tuhoa sillä voidaan saada aikaan.

Katso F-Securen kybertiedustelupäällikkö Laura Kankaalan sekä Vastaamon tietomurron uhriksi joutuneen Katleena Kortesuon haastattelut kokonaan artikkelin alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat