Kätevät vinkit: Raikasta kesämökin ilme helposti

Kesämökin auringonpaisteesta tummuneet sisäseinät on helppo päivittää tähän päivään käsittelemällä ne sävytetyllä lakalla. Kuultovaaleat ja valkoiset pinnat ovat trendisävyjä, joita halutaan myös kesämökille. Oikein tehty lakkaus lisäksi suojaa pintoja tehokkaasti.

Auringon uv-säteily aiheuttaa puulle tummumista. Häivähdys alkuperäistä puun sävyä löytyy enää seinään kiinnitetyn kaapin tai seinällä roikkuvan perintöryijyn takaa. Seinät kannattaakin käsitellä, ennen kuin ne pääsevät todella huonoon kuntoon.

Kesämökin sisäseiniin ja -kattoon halutaan yhä useammin valkoista tai kuultovalkoista.

– Kun ulkoseinät maalataan trendikkäästi mustaksi tai harmaaksi, halutaan sisälle valkoisia pintoja. Peittomaalauksessa sävyn voi valita myös joko hennosti sinertävään tai vihertävään taittavaan, tai vaikkapa helmenharmaan värin, värisuunnittelija Taina Jyrkkärinne Teknokselta kertoo.

Kuultosävyllä suojaavaa pigmenttiä

Jos mökin seinät ovat vain aavistuksen tummuneet, oiva valinta mökin ilmeen kirkastamiseksi on sävytetty lakka.

– Lakka itsessään ei suojaa puuta tummumiselta, mutta sävytteessä olevat pigmentit suojaavat, Teknoksen tekninen asiantuntija Nina Weckman kertoo.

Jos mökin seinät ovat kovin tummuneet, sävytetty valkoinen lakkakaan ei tummentumia peitä. Tällöin sävytteeksi kannattaa valita jokin voimakkaampi väri, sillä valkoiset seinistä saa vain maalaamalla.

– Kuultoväreissä yksi vaihtoehto tummuneen puupinnan peittämiseksi on sävyttää tehosteseinä hyvin tummaksi, vaikkapa tummanharmaalla tai mustalla. Näin ulkopuolen seinien sävymaailma yhdistyy sisäpuolen sävyihin. Usein jo pelkästään katon vaalentaminen tuo valoisuutta koko huoneistoon, ja se saattaa jo riittää ilmeen muuttumiseen, Jyrkkärinne sanoo.

Perinteisille kotimaisille puulajeille, kuten kuuselle, koivulle ja männylle lakkakäsittely sopii erinomaisesti. Tammi ja muut kovapuulajit ovat rasvaisempia puulajeja, joiden käsittelyksi sopii parhaiten öljyäminen.

Sisällä sijaitsevien pintojen lakkaamisessa ei vuodenajalla ole kovin suurta väliä. Koska puu reagoi kosteuteen, kannattaa käsittely tehdä helmikuun ja keskikesän välillä, jolloin puu on mahdollisimman kuiva.

– Jos sisätiloissa on käytössä koneellinen ilmastointi, ei maalausajankohdalla ole merkitystä, Weckman muistuttaa.

Puu kerrallaan

Sen sijaan, että ryhtyy suin päin sutimaan, lakan peittävyys on syytä selvittää koelakkauksella.

– Kannattaa valita puunpala tai joku huomaamaton kohta naulakon takaa, johon lakkaa kokeilee, neuvoo Weckman.

Paras väline vesiohenteisen lakan levittämiseen on keinokuitusivellin. Pinnan muodoista riippuen lakkaukseen voi käyttää telaa.

– Suuria, sileitä pintoja kannattaa käsitellä mohair- tai superlontelalla.

Lakkaus kannattaa tehdä kerran tai kahdesti riippuen siitä, kuinka syvän värisävyn pintaan haluaa. On tärkeää käsitellä pinnat puu kerrallaan tai lauta kerrallaan, puun syiden mukaisesti.

– Kuultavissa pinnoissa työnsaumat näkyvät, ja siksi on hyvä, että niitä on mahdollisimman vähän, Weckman muistuttaa.

Näin lakkaat mökin sisäseinät tai -paneelit

– Pese likaiset seinät sopivalla aineella. Pyyhi puupinnat vähintään rasvoista ja roiskeista, tai harjaa hämähäkinseitit ja muu irtolika pois.

– Suojaa ympäristö.

– Tee koelakkaus huomaamattomaan kohtaan tai erilliselle puukappaleelle.

– Tee pohjalakkaus, mikäli puupinta on käsittelemätöntä. Ohenna vesiohenteista lakkaa 15 %, ja tee sillä pohjalakkaus.

– Anna kuivua noin tunti.

– Tee pintalakkaus 1-2 kertaa riippuen siitä, onko pinta pahasti tummunut, halutaanko pinnasta lakkamainen, vai että lakka imeytyy puuhun, vai halutaanko pinnasta värisävyltään voimakas.

– Jos kuivuvalle pinnalle pääsee lakkausten välillä roskia tai roiskeita, tee lakkauksen kuivuttua kevyt välihionta, jolla pinta saadaan taas sileäksi, ja tee uusi pintalakkaus koko pinnalle.

– Anna kuivua. Kovettuminen vie pidempään kuin kuivuminen, arviolta noin kaksi viikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat