Mainos

Kataloniassa jännitetään tänään itsenäisyysjulistusta – harkitseeko Espanja taas kovia otteita?

Katalonian alueparlamentti kokoontuu tänään käsittelemään vastatoimia Espanjan aikeille ottaa Katalonia valvontaansa.

Espanja kaavailee muun muassa Katalonian itsehallinnon johdon erottamista ja uusien alueparlamenttivaalien järjestämistä.

El Pais -lehden mukaan on mahdollista, että aluejohtaja Carles Puigdemont julistaa tänään Katalonian itsenäiseksi. Lehtitietojen mukaan Katalonian aluehallituksessa on erimielisyyttä siitä, pitäisikö parlamentin istunnossa antaa itsenäisyysjulistus vai ilmoittaa ennenaikaista alueparlamentin vaaleista.

Vanhempi tutkija Teemu Tammikko Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että Espanja tulee tulee alueparlamentin päätöksistä huolimatta puuttumaan Katalonian itsehallintoon.

– Se, kuinka paljon valtaa riisutaan, riippuu paljon siitä, miten Katalonian aluehallinto käyttäytyy. Itse näen todennäköisenä, että jos Katalonian aluehallinto ei itse päätä kaatua ja järjestää uusia vaaleja, silloin tämä tehdään Madridista käsin. Siinä tapauksessa asiaan liittyy varmasti myös jonkinlaisia pidätyksiä ja virkamiesten erottamisia lauantaista eteenpäin. Nämä ovat ne ensimmäiset keinot, mitä tässä välittömästi on. Loput keinot ovat sitten vähemmän dramaattisia, enemmän tällaisia byrokraattisia vallan siirtoja Madridiin, Tammikko sanoo.

Katalonian itsehallinnon haltuunotto vaatii myös Espanjan senaatin hyväksymisen. Senaatti äänestää asiasta perjantaina.

Euroopassa on ihmetelty osapuolten haluttomuutta neuvotteluihin. Tammikon mukaan yhteistä puhuttaa ei näytä olevan Puigdemont haluaa vain neuvotella itsenäistymisen aikataulusta kun taas pääministeri Mariano Rajoy ei halua puhua itsenäistymisestä lainkaan.

– On kiinnostavaa nähdä tänään, onko Puigdemont valmis tulemaan Madridiin Espanjan senaatin kuultavaksi. Itse vähän epäilen tätä halukkuutta, mutta tässä olisi yksi mahdollisuus osallistua yhteiseen keskusteluun.

 

1:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.