Suomalaisasiantuntija ei usko Espanjan hallituksen antavan periksi Katalonia-kiistassa

Aluejohtaja Puigdemont jatkaa tasapainoilua, seuraava takaraja torstaina.

Espanjan ja Katalonian välisen konfliktin seuraava mittelö nähdään torstaina. Espanjan hallitus on asettanut tuoksi päiväksi takarajan, jolloin Katalonian aluejohtajan Carles Puigdemontin on annettava selkeä vastaus, aikooko hän palata noudattamaan Espanjan lakeja.

Hallitus oli vaatinut häneltä jo maanantaiaamuun mennessä vastausta, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi vai ei. Kunnon vastausta hallitus ei kuitenkaan saanut, vaan aluejohtaja sanoi haluavansa mahdollisimman nopeasti neuvotteluja pääministeri Mariano Rajoyn kanssa.

Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta ei pidä Puigdemontin tasapainoilua yllättävänä.

– Jos Puigdemont voi pelata aikaa, miksi hän sanoisi jotakin sellaista, mihin hän ei ollut valmis viikko sitten.

Aunesluoma arvioi, että Espanjan hallituksella näyttää olevan selkeä strategia: se ei anna tuumaakaan periksi. Sen sijaan selkeältä ei vaikuta se, mihin Katalonian aluehallinto haluaa tilannetta viedä.

Hallitus miettii jatkotoimiaan

Tutkimusjohtaja Aunesluoma uskoo, että pääministeri Rajoy on todella valmis ryhtymään toimiin, mikäli Katalonia ei luovu aikeistaan. Hän luonnehtii Rajoyta suoraviivaiseksi poliitikoksi, joka on toimintatavallaan hankkinut itselleen merkittäviä vaikeuksia.

– Mikään ei viittaa siihen, että hän epäröisi tämän (Katalonian) asian suhteen.

Espanjan hallitus on ilmoittanut, että keskusvalta on valmis ottamaan käyttöön perustuslain artiklan 155, jos Katalonian johto ei peru itsenäisyyshanketta. Aluetieteen professori Pauliina Raento Tampereen yliopistosta kertoo, että artiklan mukaan autonomia voidaan pakottaa noudattamaan lakia laillisuuden ja kansallisen edun suojelemiseksi, jos se ei noudata lakia tai jos se vakavasti vahingoittaa Espanjan etua.

– Nyt mietitään sitä, mitä artiklan aktivoiminen käytännössä merkitsisi.

Pakottaminen vaatii senaatin absoluuttisen enemmistön. Raennon mukaan Rajoyn linjalla on tässä tilanteessa vahva tuki Espanjan suurten puolueiden kesken.

Aluejohtajat vankilaan?

Raennon mukaan Espanjassa korostetaan, ettei Katalonian itsehallintoa yritetä itsetarkoituksellisesti rajoittaa. Hän uskoo, että hallitus etsii tässä vaiheessa korostetusti juridisia keinoja.

– On puhuttu esimerkiksi siitä, pitäisikö jotkut aluejohtajat panna viralta tai vankilaan.

Konfliktin jatkuessa jakolinjat Katalonian sisällä ovat Raennon mukaan alkaneet syvetä ja tyytymättömyys kasvaa. Itsenäisyyden kiivaimmat kannattajat tuntevat itsensä Puigdemontin pettämiksi. Toisaalla ovat ne, joille nykyinen itsehallinnon määrä kelpaa hyvin.

– On kohtuullisen maltillisia katalaaneja, jotka kokevat itsensä myös espanjalaisiksi. He katsovat, että heitä ei ole kuultu lainkaan. 58 prosenttia jätti äänestämättä kiistanalaisessa äänestyksessä. 

Lue myös:

    Uusimmat