Mainos

"Melkoista trapetsitaiteilua", kommentoi Katalonian tilannetta seuraava suomalaistutkija

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemontin eilinen toiminta on jättänyt monia kysymysmerkkejä. Puigdemont sanoi puheessa päättelevänsä, että Katalonialla on oikeus itsenäiseen valtioon, mutta heti perään hän pani prosessin hyllylle ja halusi keskusteluja.

Sen jälkeen Puigdemont ja hänen liittolaisensa allekirjoittivat itsenäisyysjulistuksen, mutta julistus pantiin jäihin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko luonnehtii Puigdemontin eilistä puhetta melkoiseksi trapetsitaiteiluksi. Itsenäisyysjulistusta Tammikko ei pidä virallisena, sillä sitä ei käsitelty parlamentissa.

Tammikko arvioi, että tarkoitus on yrittää miellyttää vähän kaikkia.

– Yritetään miellyttää niitä, jotka kannattavat voimakkaasti itsenäisyyttä. Toisaalta yritetään estää Espanjan keskushallinnon voimakas reaktio, Tammikko kommentoi STT:lle.

Tammikon mukaan tilanteessa on otettu huomioon myös kansainväliset realiteetit, sillä itsenäisyyshanke ei ole saanut kansainvälistä tukea.

– Sillä ei ole myöskään riittävää sisäpoliittista tukea. Katalonia on hyvin hajaantunut tämän kysymyksen äärellä, eikä enemmistö kannata sitä toistaiseksi.


Puigdemontin tasapainoilu on herättänyt arvostelua Katalonian sisällä. Se ei ole tyydyttänyt ainakaan niitä poliitikkoja ja asukkaita, jotka voimakkaimmin kannattavat itsenäisyyttä.

Espanjan hallituksen on määrä aamupäivällä pohtia tilannetta. Päätöksiä on Tammikon mukaan vaikea ennakoida.

– Sinänsä en olisi yllättynyt, että keskushallinto jatkaisi kovalla linjalla ja alkaisi hajottaa itsehallintoa, Tammikko sanoo.

Kannatusta on ajatukselle, että Katalonian hallitus kaadettaisiin ja järjestettäisiin vaalit.

– Toisaalta Katalonian hallitus on jo nyt huteralla pohjalla ja voi kaatua ilman keskushallinnon sysäystä. Poliittisesti olisi ehkä järkevämpikin antaa sen kaatua itse. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.