Mainos

Katainen: Hallitus valmis tukemaan palkkaratkaisua

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan hallitus on valmis tukemaan keskitetyn palkkaratkaisun syntymistä, jos se on tarpeen.

Työmarkkinakeskusjärjestöt tunnustelevat paraikaa mahdollisuutta keskitettyyn työmarkkinaratkaisuun. Pääministerin kanssa yhteistä neuvotteluaikaa ei ole vielä varattu.

– Meillä ei ole sovittuja tapaamisia, mutta yritän selvittää, mikä tahtotila työmarkkinoilla on. Suomen etu olisi, että saataisiin sellainen ratkaisu, jossa työntekijöiden ostovoima ja yritysten kilpailukyky paiskaisivat kättä, Katainen sanoo STT:lle.

Katainen uskoo, että työmarkkinaratkaisulla olisi laajempi merkitys kuin sopia pelkistä työehdoista.

Jatkuvat uutiset työntekijöiden irtisanomisista ja akateemisen työttömyyden kasvusta horjuttavat hänen mielestään suomalaisten uskoa siihen, että itsensä kehittäminen ja koulutus kannattavat.

Elinkeinoelämän ja palkansaajapuolen sopuratkaisu voisi Kataisen mielestä parantaa suomalaisen yhteiskunnan ilmapiiriä ja valaa luottamusta.

– Se osoittaisi selkeästi, että Suomessa syntyy uutta ja täällä voidaan kehittää ja investoida.

Tavoitteena selvä hyöty

Katainen ei halua vielä täsmentää, mitä hallituksen vastaantulo voisi konkreettisesti olla. Vielä on hänen mielestään epävarmaa, tarvitaanko valtiovallan mukaantuloa ylipäätään.

– Yritysten toimintaympäristön kilpailukyky ja työnteon kannattavuus ovat hyviä periaatteita. Niissä hallitus pystyy tulemaan vastaan.

Ostovoiman kohentamiseksi hallituksen on toivottu keventävän tuloverotusta inflaatiotarkistuksilla. Kataisen mielestä tuloveron kevennys on yksi mahdollisuus, mutta sen hyötyjen on oltava selkeitä.

– Meidän pitää laskea, että veroporkkanan vaikutus palkkaratkaisuun olisi niin positiivinen, että me saamme rahat työllisyyden vahvistumisen kautta takaisin.

Tavoitteita priorisoidaan

Elokuun lopussa budjettiriiheen kokoontuva hallitus joutuu Kataisen mukaan priorisoimaan talouspolitiikan tavoitteitaan. Hallitusohjelma on paikoin vanhentunut kahdessa vuodessa, koska talouskasvu ei ole yltänyt ennusteisiin.

Velkaantumisen taittaminen on Kataisen mukaan jäämässä hallituksen keskeisimmäksi talouspoliittiseksi tavoitteeksi. Hallitus yrittää kääntää velan määrän selkeään laskun suhteessa kansantuotteeseen tämän hallituskauden loppuun mennessä.

Kataisen mielestä tavoitteeseen pääseminen on tärkeää taloudenpidon uskottavuuden kannalta.

–Tällaisena aikana se on erittäin vaikeaa, kun sopeutustoimet vaikuttavat talouskasvuun kielteisesti lyhyellä tähtäimellä. Pitkän tähtäimen kestävyyden kannalta on kuitenkin tärkeää, että tavoitteesta pidetään kiinni.

Sen sijaan hallitus joutuu hänen mukaansa tinkimään valtiontalouden yhden prosentin alijäämätavoitteesta.

– Tavoite saattaa olla liian haastava, koska se vaatisi niin suuria veronkorotuksia ja leikkauksia, että työttömyys kasvaisi ja talous supistuisi kohtuuttoman paljon.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.