Kasvuhormonia lapsena saanut Norjan "uusi Therese Johaug" voi lopettaa uransa jo pian: "En välitä, mitä muut sanovat"

Superlahjakas norjalaishiihtäjä Helene Marie Fossesholm, 17, saattaa lopettaa hiihtouransa jo pian, selviää Norjan yleisradioyhtiö NRK:n haastattelusta.

Fossesholmia on tituleerattu muun muassa "uudeksi Therese Johaugiksi". Naishiihdon nykyinen ykköstykki Johaug on itse sanonut NRK:lle, ettei Norjalla ole pitkään aikaan ollut ketään "suuren lahjakkuuden" Fossesholmin kaltaista hiihtäjää.

Perjantaina Fossesholm sijoittui Lygnassa Norjan mestaruuskisojen viidellä kilometrillä kuudenneksi, 40 sekuntia voittaja Johaugin jälkeen.

Fossesholm kuitenkin pähkäilee lajivalintaansa maastohiihdon ja maastopyöräilyn välillä. Fossesholmin tähtäimessä ovat mitalit maastopyöräilyn juniorien maailmanmestaruuskisoissa myöhemmin tänä vuonna, eikä hän ole sulkenut pois maastopyöräilyyn kallistumisen mahdollisuutta.

– Minusta ne molemmat ovat todella hauskoja lajeja. Kun hiihtokausi on ohi, minulla on aina jotain, mistä nauttia, ja päinvastoin, Fossesholm sanaili NRK:lle.

Fossesholmin mukaan molemmat lajit täydentävät toisiaan hyvin. Hänen mukaansa maastopyöräily tuntuu kuitenkin hiihtämistä hauskemmalta.

Fossesholm kertoo tiedostavansa, että monet yrittävät vakuuttaa häntä päätymään lopullisessa valinnassaan hiihtoon.

– Olen kuitenkin se, joka asiasta päättää. En välitä siitä, mitä muut sanovat. Teen päätöksen sen mukaan, mitä haluan, Fossesholm sanoi.

Fossesholm sai nuorempana kasvuhormonia kolmen vuoden ajan vuosina 2014–2017 oltuaan epätavallisen pienikokoinen. Hän aloitti hoitonsa reilun 13 vuoden ikäisenä oltuaan vain 137,5-senttinen, ja on nykyisin noin 151 senttiä pitkä.

Fossesholmin saama kasvuhormoni kuuluu Maailman antidopingtoimisto Wadan kiellettyjen aineiden listalle, mutta lupaus sai poikkeusluvan kasvuhormonihoidon saamiseksi, minkä myötä hän ei rikkonut antidopingsääntöjä.


Lue myös:

    Uusimmat