Mainos

Katso kuvat: Tulvat rikkovat ennätyksiä pohjoisessa

Pohjoisen Suomen tulvatilanne jatkuu kriittisenä. Esimerkiksi Taivalkosken Väätäjänsuvannossa ei ole mitattu vastaavaa tulvaa vuonna 1956 alkaneella havaintojaksolla. 

Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla Iijoen tulvavesi nousi yhä torstaina. Pudasjärvellä alavien paikkojen mökkejä on kastunut ja paikallisteitä on suljettu vedenpinnan nousun vuoksi.  

– Lähellä ennätyksiä ollaan joka paikassa. Ennusteiden mukaisilla sateilla tulvan ei pitäisi enää nousta, Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen sanoo. 

Kittilässä Ounasjoen pinta ehti jo laskea, mutta lähipäivien sateet nostavat vielä joen pintaa. Lapin pelastuslaitos on nostanut valmiuttaan Kittilän alueella. Ennusteiden mukaan Ounasjoen pinta ei ylitä vahinkorajaa Kittilässä.

Tulvakeskuksen mukaan Ounasjoki ja Iijoki saavuttavat tulvahuippunsa lähipäivinä.   

Rovaniemen kohdalla Kemijoen pinnan nousu on pysähtymässä. Tornionjoen tulvahuippu on viikonloppuna tai ensi viikon alussa. Oulankajoella vedenpinta on kääntynyt laskuun.  

Vehviläinen muistuttaa, että ennusteita voimakkaammat sateet voivat yhä pahentaa tilannetta.     

Paikoin pieniä tulvia  

Runsaat sateet ovat saaneet pienet joet Lounais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla nousemaan paikoin pienen tulvan tasolle.  

Itä-Suomessa ja Kainuussa runsasluminen talvi ja kevään suuret sademäärät nostavat suurten luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet toukokuussa tavallista korkeammalle.

Lammasjärven, Lentuan sekä Kallaveden ennustetaan nousevan harvinaisen korkealle viikon lopulla tai ensi viikolla. Pielinen saavuttaa tulvahuippunsa kuun lopussa.  

Tulvakeskus suosittelee, että riskialueilla asuvat ja mökkeilevät seuraavat Vesitilanne-sivuja ymparisto.fi­verkkopalvelun kautta. Sivuilla on ohjeet tulvatilanteessa toimimiseen.  

Tiestöön liittyvistä ongelmista voi ilmoittaa soittamalla Tienkäyttäjien linjalle numeroon 02002100.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.