Mainos

Runsaita sateita tällä viikolla – kevättulvat uhkaavat

Tälle viikolle ennustetaan runsaita sateita etenkin maan keski- ja pohjoisosaan. Iijoen vesistöalueelle on jo annettu tulvavaroitus ja vettä on paikoin teillä.

Suomi on tällä viikolla matalapaineiden reitillä. Sateita tulee jossain päin maata päivittäin. Runsaimpia sateita ennustetaan maan keski- ja pohjoisosaan. Sadetta voi tulla muutamien päivien aikana jopa 30-50 millimetriä, eniten Pohjois-Pohjanmaalta kohti Itä-Lappia ulottuvalla alueella.

Lämmennyt sää ja sateet ovat jo nopeuttaneet Lapissa lumen sulamista ja valuntaa. Tulvakeskuksen ja Lapin ely-keskuksen mukaan vesistöjen vedenpintojen korkeudet ja jokien virtaamat ovat voimakkaassa nousussa.

Sulamatonta lunta ja maastoon varastoitunutta vettä on Tornionjoen, Ounasjoen ja Kemijoen valuma-alueiden pohjoisosissa vielä runsaasti. Ounasjoella Kittilän kohdalla tulvaveden pinnan ennustetaan nousevan loppuviikosta tai viikonloppuna vahinkorajan tuntumaan tai sen yli. Nousun taittaa viikonlopulle ennustettu sään viileneminen.

– Ongelmia voi olla tällä viikolla esimerkiksi Kittilässä, Kuhmossa ja Pudasjärvellä, ensi viikolla Rovaniemelläkin, jos sateet jatkuvat. Iijoen alueella on ollut teitä poikki. Runsaita sateita on tulossa ja se huolestuttaa, mutta toisaalta sää on kylmenemässä. Ennusteissa on paikoin vähän keskimääräistä pahempia kevättulvia, mutta voi olla, että ennusteet eivät toteudu. Vielä ei näytä kovin pahalta, mutta tilanne voi muuttua, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Iijoen alueella kesämökit vaarassa

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus varoittaa, että Iijoen tulvavirtaama kasvaa huomattavan suureksi ja etenkin vesistöalueella olevien järvien vedenpinta nousee poikkeuksellisen korkealle. Tulvaveden pelätään katkaisevan teitä ja kastelevan kesämökkejä. Jongunjärven ympäristössä vesi virtaa jo tien yli. Iijoen vesistöalueen yläosalla on vielä paljon lunta. Jos kuluvalle viikolle ennustetut vesisateet toteutuvat ja lämpötila on korkea, voi tulvavesi Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan nousta ennätyksellisen korkealle. Tällöin myös asuinrakennuksia on vaarassa kastua.

Kemijoen maksimivirtaamat ajoittuvat toukokuun puoliväliin ja ovat selvästi keskimääräistä suurempia. Jos suurimmat sade-ennusteet toteutuvat, tulvariski Rovaniemellä kasvaa. Tornionjoella kevättulvien maksimivirtaamat ajoittuvat toukokuun lopulle.

Itä-Suomessa ja Kainuussa runsasluminen talvi ja kevään suuret sademäärät nostavat suurten luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet tavallista korkeammalle. Lammasjärven, Lentuan sekä Kallaveden ennustetaan nousevan harvinaisen korkealle toukokuun puolivälissä, Pielisen toukokuun lopulla.

Tulvan suuruuden ratkaisee lähiaikojen sää.

Tulvakeskus muistuttaa, että tulviin kannattaa varautua riskialueilla. Asukkaan vastuulla on suojata itseään ja omaisuuttaan. Ongelmia aiheuttavat muun muassa tulva-alueelle jääneet veneet, laiturit ja muut irtaimet rakenteet. Tulva-alueelta kannattaa poistaa vaarassa oleva irtain omaisuus ja varmistaa, että alueelle jäävä omaisuus, esimerkiksi laiturit ja veneet ovat hyvin kiinnitettyinä.

Paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.