Kaski-ryhmä on ylivelkaisten ääni

Kaski-ryhmä pitää majaansa vaatimattomissa kellaritiloissa Espoon Westendissä. "Olemme pankkien velallisten ääni", sanoo toiminnanjohtaja Kjeld “Kelle” Möller.

Kaski-ryhmän perusti vuonna 2002 kymmenen espoolaista yrittäjää. Heidät kokosi alun perin yhteen kirkon, Miessakkien ja Espoon velkaneuvonnan hanke, jonka tarkoitus oli tukea entisten yrittäjien selviytymistä ja velkojen järjestelemistä.

Nykyisin ryhmä pyrkii auttamaan muitakin ylivelkaisia. Sen toiminta-ajatus on samanlainen kuin muillakin vertaistukiryhmillä. Tulija saa vähintään henkistä tukea tullessaan huolineen Kaski-ryhmän toimistoon.

Kaski-ryhmä on mukana esimerkiksi ylivelkaisen paperien selvittämisessä. Parhaassa tapauksessa ne on kerätty muovikassiin tai kenkälaatikkoon. Usein tilanne on kuitenkin vielä huonompi ja kirjeet ovat jääneet avaamatta jo vuosien ajan.

− Emme kilpaile kunnallisen velkaneuvonnan kanssa, vaan Kaski-ryhmän työ tukee viranomaisten toimintaa, Möller sanoo.

− Kunnallisen neuvojan on sitten helpompi auttaa velallista, kun asiakirjat ovat edes suunnilleen järjestyksessä, ja asiakas motivoitunut selvittämään tilanteensa.

Taustalla suuret tragediat

− Suurin osa meidän asiakkaistamme on käynyt pohjalla, sanoo puheenjohtaja Matti Lund. Hän korostaa, että ryhmä auttaa ihmisiä pääsemään irti häpeästä ja syrjäytymisen kierteestä.

Myös Möller korostaa massiivisia inhimillisiä tragedioita, joita ylivelkaantuminen on aiheuttanut. Möller muistuttaa, että ongelman takana ei ole vain velallisen vaan myös velanantajapankin riskienhallintaekspertin virhearvio.

Ylivelkaantuneet yrittäjät ovat hänen mielestään edelleen kestämättömässä tilanteessa.

− Heissä olisi Suomelle edelleen jättimäinen voimavara, jos he saisivat uuden mahdollisuuden.

Kaski-ryhmän avulla on soviteltu 40-50 miljoonan euron velat ja päästy velkajärjestelyyn sadoissa tapauksissa.

Yhteiskunta on tunnustanut Kaski-ryhmän työn. Raha-automaattiyhdistys RAY antavat sille taloudellista tukea ja se on antanut lausuntoja oikeusministeriölle esimerkiksi sakkokorkojen ajallisesta tai määrällisestä rajoittamisesta.

Teksti Kustaa Hulkko / SK

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja