Käsittämätön skandaali kesken MM-kisojen – kahdeksan tuomariparia epäiltynä rikollisesta manipulaatiosta

Miesten käsipallossa on paljastunut valtava manipulaatioskandaali, joka linkittää peräti kahdeksan erotuomariparia järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Useat heistä tuomitsee otteluita tällä hetkellä lajin MM-kisoissa.

Käsipalloa ravistelevasta ottelumanipulaatioskandaalista raportoi tanskalainen TV2, jonka mukaan muun muassa arvostetut krotialaistuomarit Matija Gubica ja Boris Milosevic ovat epäiltynä otteluiden manipuloinnista. Kaksikko tuomitsi viimeksi MM-kisojen ottelun Saksan ja Qatarin välillä perjantaina.

TV2:n tiedot perustuvat vuonna 2018 Sportradarin laatimaan raporttiin, jonka tanskalaiskanava on saanut haltuunsa. Havainnoistaan raportoivan Sportradarin asiakkaisiin lukeutuu useita eri lajiliittoja, kuten Euroopan jalkapalloliitto Uefa.

TV2:n mukaan Sportradar on raportoinut syyskuun 2016 ja marraskuun 2017 välillä pelatuista 26 ottelusta, joissa se havaitsi ilmeisiä merkkejä ottelumanipulaatioista. Raportin mukaan juuri erotuomarit ovat olleet vaikuttamassa näiden otteluiden tuloksiin.

– Käsipallossa on Sportradarin mukaan jotain niin epäilyttävää ja suuresti huolestuttavaa – erotuomareita ja tiettyjä otteluita koskevaa – että EHF:n (Euroopan käsipalloliitto) pitäisi nyt järjestää perusteellinen tutkinta ja hyllyttää tuomarit sen ajaksi, tanskalainen vedonlyöntiasiantuntija Chris Kronow Rasmussen paaluttaa TV2:lle.

– Sportradar on vain harvoin tehnyt näin selviä ja punaisia lippuja nostattavia raportteja, Kronow Rasmussen lisää.

TV2:n mukaan epäilyksien kohteena on yhteensä kahdeksan erotuomariparia. Sportradarin raportissa kerrotaan peräti seitsemän vedonlyöntitoimiston ilmoittaneen epäilyttävästä vedonlyöntikäyttäytymisestä eri otteluissa.

Euroopan käsipalloliitto on saanut nyt esiin nousseen raportin käsiinsä jo vuonna 2018, mutta raportissa mainitut erotuomarit ovat jatkaneet tuomitsemisesta huippuotteluissa. Edellä mainittujen erotuomarien lisäksi muun muassa arvostettu makedonialaiskaksikko Slave NikolovGiorgji Nachevski on yksi raportissa kyseenalaistetuista tuomaripareista.

Sportradarin raportin mukaan Nachevskilla on henkilökohtaisia yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja tunnettuihin ottelumanipulaattoreihin.

Nachevski ja Nikolov kieltäytyivät kommentoimasta TV2:lle raportin tietoja. Kroatialaisparin Gubica–Milosevic tuomarit puolestaan sanoivat, etteivät tiedä mitään itseään koskevista epäilyksistä.

– Helpointa on sanoa, että erotuomari on syyllinen. Mutta me emme ole ainoita kentällä, Gubica totesi vihjailevasti.

Euroopan käsipalloliitto kertoo TV2:lle vieneensä tietonsa eteenpäin poliisille, mutta ei halua kommentoida asiaa tarkemmin tanskalaiskanavalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja