Käsittämätön selvitys soimasi bikineitä käyttäviä lääkäreitä "epäammattimaisiksi" – naiset vastasivat rantakuvilla: "Saisitte hävetä"

Tutkimus väitti lääkäreiden bikinikuvia"epäammattimaisiksi"- vastaiskuna lanseerattiin #MedBikini  0:45
Tutkimus väitti lääkäreiden bikinikuvia "epäammattimaisiksi" - vastaiskuna lanseerattiin #MedBikini 

Tutkimus väitti vapaa-ajalla otettuja bikinikuvia "epäammattimaisiksi". Lääkäriyhteisö pöyristyi tuloksista.

Kyseenalainen tutkimus sai vastaiskun lääkäreiltä, jotka eivät suostuneet nielemään bikinikuvatutkimuksen tuloksia purematta, kertoo Fox News. Journal of Vascular Surgery -lehdessä julkaistussa selvityksessä todettiin, että esimerkiksi bikinikuvan julkaiseminen voisi potentiaalisesti antaa nuoresta kirurgista epäammattimaisen kuvan.

Tutkivat "epäammattimaisia sisältöjä"

Tutkimuksessa havainnoitiin "epäammattimaisia sisältöjä" nuorten verisuonikirurgien sosiaalisen median profiileissa. Tutkimusta varten tutkijat loivat itselleen "neutraaleja" sosiaalisen median profiileja, joilla tutkivat muiden julkaisemia some-sisältöjä.

Tutkimuksessa "epäammattimaista sisältöä" olivat esimerkiksi kuvat bikineissä, uima-asussa tai se, että kuvassa esimerkiksi pidetään tai juodaan alkoholijuomaa. Myöskään kiistanalaisista aiheista, kuten politiikasta, ei heidän mukaansa ollut suotavaa keskustella.

Tutkijoiden mukaan lääkärin jakama, julkinen sosiaalisen median sisältö voi vaikuttaa siihen, haluaako potilas tulla ensisijaisesti juuri tälle lääkärille tai tämän lääkärin työpaikkana toimivaan sairaalaan. 

"Saisitte hävetä"

Lääkäriyhteisö pöyristyi tuloksista. Tutkimusta on kritisoitu siitä, että se tuomitsee nimenomaan nuoria naisia vain siksi, että he käyttävät uima-asua.

– Saisitte hävetä, Journal of Vascular Surgery, että julkaisette näin selvästi seksistisen tutkimuksen, Paul Truchékritisoi Twitterissä.

– Eli tämä tutkimus häpäsee lääkäreitä, koska he ovat "epäammattimaisia" käyttäessään bikineitä tai pidellessään olutta valokuvassa? Ja tutkimuksen teki kolme miestä, jotka loivat feikkiprofiileja vakoillakseen lääkärin uralle valmistuvia? Tämä "tutkimus" täytyy vetää takaisin, Nicolas Leighton suomii.

Vastaiskuna lanseerattiin #MedBikini 

Vastaiskuna tuloksille lääkärit intoutuivat jakamaan kuvia itsestään sekä ranta- että työasussa. Kuvien ohessa käytetään hashtagia #MedBikini, suomeksi "lääkäribikinit". Tarkoituksena on osoittaa, että myös ammattilaisilla on yksityiselämä, joka ei mitenkään vaikuta siihen, miten hyviä he ovat työssään.

"Nainen vasemmalla on rakastava, kiltti, myötätuntoinen lääkäri. Nainen oikealla on yhtä rakastava, kiltti ja myötätuntoinen lääkäri." Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Se, että nainen käyttää uima-asua, ei tee hänestä vähemmän pystyvää tai vähemmän kunnioitettavaa". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Se, että käytän bikineitä somessa, ei määrittele ammattitaitioani, älykkyyttäni tai yhtään mitään, kiitos". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Kuvissa oleva nainen on ammattilainen sekä työajalla että sen ulkopuolella. Yksi versio minusta ei voi olla olemassa ilman toista. Elän kumpanakin versiona parasta mahdollista elämää aivan eri tavoilla. Ei kaksinaismoralismille ole tilaa lääketieteessä. On vuosi 2020, ja naiset kokevat edelleen seksismiä." Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Voin hoitaa toimistotyöt, kodin, potilaat ja pysyä parhaimpien vauhdissa, kun olemme johtokunnan kokoushuoneessa." Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lehti pahoitteli

Journal of Vascular Surgery veti tutkimuksen myöhemmin takaisin. Lehti julkaisi myös anteeksipyynnön ja myönsi, että vaikka tutkimuksen tarkoitus oli kenties saada pohtimaan sosiaalisen median luomia riskejä uralle, siinä ei kyetty tunnistamaan esimerkiksi alitajuisia syrjiviä ennakkoasenteita.

Tutkijoilla ei myöskään ollut lupaa käyttää tietokantaa, josta kirurgien nimiä haettiin.

– Pyydämme anteeksi jokaiselta, joka on kertonut artikkelin aiheuttaneen surua, vihaa ja pettymystä. Olemme saaneet valtavasti rakentavaa palautetta, ja aiomme ottaa jokaisen palautteen vakavasti ja parantaa tarkastusprosessiamme ja lisätä toimituksemme hallituksen moninaisuutta, anteeksipyynnössä todettiin.

Uima-asun koon valitseminen on yleensä haastavaa: moni valitsee liian ison asun tai väärän mallisen yläosan. Katso videolta ammattilaisen vinkit istuvan uima-asun hankintaan:

Kolme esimerkkivartaloa: Näin valitset itsellesi sopivat bikinit 6:44

Lue myös:

    Uusimmat