Mainos

Karvoselle vankeutta

Lääketieteen lisensiaatti Pentti Karvonen on tuomittu 1,5 vuoden vankeusrangaistukseen törkeistä huumausainerikoksista ja ampuma-aserikoksista.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut lääketieteen lisensiaatti Pentti Karvosen puoleksitoista vuodeksi vankeuteen kahdesta huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi Karvosen korvaamaan valtiolle rikoksella saatua taloudellista hyötyä yli 236 000 euroa.

Tuomio annettiin äänestyksen jälkeen. Kaksi käräjätuomaria olisivat antaneet Karvoselle kolme vuotta ja kuusi kuukautta vankeutta, mutta lautamiehet eli enemmistö äänestivät lyhyemmän 1,5 vuoden tuomion puolesta.

Karvonen tuomittiin Ranskasta Suomeen tuodusta Subutex-lääkkeestä, jota hän on käyttänyt heroiiniriippuvaisten hoidossa. Subutex on buprenorfiinia sisältävä synteettinen opioidiyhdiste, jota käytetään heroiiniriippuvaisten hoidossa lääkkeenä ja joka lasketaan huumausaineeksi.

Karvonen määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna. Hänet on jo aiemmin tuomittu kolmasti ehdolliseen vankeuteen vastaavista rikoksista. Korkein oikeus on myöntänyt Karvoselle valitusluvan kahdesta ensimmäisestä Subutex-jutusta.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski vaati Karvoselle yli seitsemän vuoden vankeusrangaistusta törkeistä huumausainerikoksista.

Syyttäjä perusteli ankaraa vaatimustaan levitetyn huumausaineen suurella määrällä. Syytteen mukaan Karvonen on tuottanut Ranskasta Suomeen ja levittänyt noin 55 000 tablettia buprenorfiinia sisältävää Subutex-lääkettä.

Velitskin mukaan Karvosen levittämät Subutexit ovat sisältäneet yhteensä lähes 300 000 milligrammaa buprenorfiinia. Se on heroiiniriippuvaisten hoidossa lääkkeenä käytetty synteettinen opioidiyhdiste, joka lasketaan huumausaineeksi.

Karvonen on kiistänyt syytteet ja sanonut vain auttaneensa heroiiniriippuvaisia. Hän katsoo myös, että Subutex-tabletteja on ollut korkeintaan kuudesosa syyttäjän esittämästä. Karvonen ei ole mielestään syyllistynyt rikoksiin, vaan hän sanoo toimineensa eettisessä ja rikosoikeudellisessa pakkotilassa ihmishenkien pelastamiseksi.

Puolustuksen mukaan Karvonen ei ole voinut jättää huumeriippuvaisia ilman apua, koska hoitoihin on ollut pitkät jonot ja ihmisiä on kuollut kaduille. Kovan vankeustuomion lisäksi Velitski vaati, että Karvonen elvoitetaan maksamaan valtiolle yli 500 000 euroa eli noin kolme miljoonaa markkaa rikoksella saatua hyötyä. Karvonen on kiistänyt myös tämän vaatimuksen. Hän sanoo, ettei ole hyötynyt omakustannusperiaatteella pyörineestä toiminnasta taloudellisesti.

Velitskin mukaan Subutexia on jaettu leväperäisesti ja suuri osa lääkkeistä on joutunut katukauppaan, missä niitä käytetään myös suonensisäisesti. Karvonen myöntää, että osa lääkkeistä on päätynyt kadulle.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.02.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.