Mainos

Karvinen jätti Stora Enson leppoisissa tunnelmissa

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen esitteli viimeisen osavuosikatsauksensa yhtiön palveluksessa. Tunnelmat olivat varsin leppoisat verrattuna moniin muihin tilaisuuksiin, joissa rajuotteisena tunnettu johtaja on kertonut saneerauskirveen heilumisesta.  

Syynä on se, että Stora Enso on päässyt kehittämään toimintaansa ja jättänyt taakseen pahimman leikkausvaiheen.  

Montes del Platan sellutehtaan käynnistyminen Uruguayssa, Varkauden hienopaperitehtaan muuntaminen aaltopahville sekä Guangxin kuluttajapakkauksia valmistavan tehtaan eteneminen Kiinassa ovat askeleita eteenpäin.  

Karvinen on myös ylpeä yhdysvaltalaisen bioteknologiayritys Virdian ostamisesta. Virdian on määrä tuottaa Stora Ensolle harppaus uusien tuotteiden alalla.  

Myös tuloksen suhteen Stora Enso on menossa parempaan suuntaan. Karvinen ei kuitenkaan olisi Karvinen, ellei myös kirves olisi heilahtanut. Ranskalaisen Corbehemin tehtaan sulkemisesta tuli sen verran kovat kustannukset, että tulos ennen veroja nousi huhti-kesäkuussa maltillisesti 39 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 24 miljoonasta eurosta.  

Corbehemista tulleet sekä muut kertaerät heikensivät tulosta 106 miljoonaa euroa. Ilman kertaeriä laskettu operatiivinen liiketulos nousi 209 miljoonaan euroon, mikä on 8 prosenttia liikevaihdosta.          

– Toisen neljänneksen tulos oli odotustemme ylälaidassa, Karvinen kertoi.  

Kartongeissa ennätystulos  

Tämän kuun lopussa tehtävänsä jättävä Karvinen tiivisti vuonna 2006 alkaneen kautensa paperin ja kartongin tuotantoon. Tappiollista paperia oli 66 prosenttia tuotannosta vuonna 2006, nyt enää 38 prosenttia.  

Kartonkien osuus on noussut 24 prosentista 32 prosenttiin.  

Kartongit toivat huhti-kesäkuussa liikevoittoa 114 miljoonaa euroa, mikä on yhtiön mukaan kaikkien aikojen paras tulos.  Liikevoittoprosentti 13,4 on teollisuusyhtiölle mainio. Varkauden kartonkikonetta kelpaa odotella.  

Monesti heikoilla olleet puutuotteet olivat nyt toiseksi paras liiketoiminta-alue. Puurakentamisen lisääntyminen näkyy, sillä kysyntä on Stora Enson mukaan parantunut merkittävästi vuoden takaisesta. Myös hinnat ovat kohentuneet.  

Sellussa Stora Enso joutuu vielä odottelemaan viime kuussa käynnistyneen Uruguayn tehtaan vaikutusta. Paperit paransivat, mutta tulos jäi jälleen vaatimattomaksi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.