Karvat kasvavat karanteenissa – mutta kannattaako paikkojen antaa rehottaa?

Harva jaksaa tällä hetkellä puunata itseään samalla tavalla kuin perusarkena. Kotikaranteenissa karvojen annetaankin nyt rehottaa.

Monet aiemmin itsestäänselvyytenä pidetyt asiat, kuten rintaliivien käyttäminen ja päivittäinen meikkaaminen, ovat jääneet monen arjesta pois nyt, kun töitä tehdään kotoa käsin ja sosiaaliset kanssakäymiset on rajoitettu minimiin.

Käsien kunnollisen pesun tärkeyden perään toitotetaan jokaisesta tuutista jatkuvalla syötöllä, ja syystäkin, mutta monilla muut hygienian osa-alueet ovat saattaneet jäädä pois suihkurutiineista. Sosiaalinen media on täynnä postauksia, joissa ihmiset kertovat, etteivät ole pesseet hiuksiaan viikkoon ja ovat pitäneet samoja verkkareita päällään päivin ja öin viikkokausia. Jos tilanne on tämä, niin mikä se on säärikarvojen, kainaloiden ja bikinialueen osalta? Koska sinä olet viimeksi sheivannut aloitettuasi kotikaranteenin?

Well and Good -verkkojulkaisu huomasi, että monella on jäänyt säännöllinen karvojenpoisto pois rutiineista. Monessa etätyöpisteessä kautta maailman nököttää tällä hetkellä ihmisiä, joiden kainaloista kasvaa tiheää pusikkoa – bikinialueesta ja sääristä puhumattakaan.

Toiset eivät tietenkään ole niin nokonuukia vartalonkarvojen ajelun suhteen kuin toiset, eikä sheivaamattomuus välttämättä ole heidän arjessaan mitenkään ihmeellistä. Toisille taas oman karvaisen säären hierominen toista vasten on kauan sitten unohdettu kokemus, joka elää nyt uutta tulemistaan. Miksi sheivata, kun kotoa ei kuitenkaan ole poistumassa mihinkään muualle kuin korkeintaan lähikauppaan hamstraamaan lisää vessapaperia?

Enemmän hyvää kuin huonoa

Dermatologien mukaan karvojen ajelematta jättämisessä on lukuisia hyviä puolia.

– Usko tai älä, mutta karvoilla jaloissasi, kainalossasi ja bikinialueella on oikeasti oma evolutiivinen tehtävänsä, dermatologi Rachel Nazarian kertoo Well and Good -julkaisulle.

– Karvat estävät ihoa ärtymästä ja hiertymästä. Ne estävät myös hankaumilta monessa kohdassa kehoa, mutta erityisesti kainaloiden alueella. Ne estävät myös lukuisia taudinaiheuttaja tunkeutumasta kehoosi, esimerkiksi häpyluun alueella.

Nazarian huomauttaa myös, että sheivaamatta jättämisessä ei ole mitään huonoa, paitsi se, jos olet tottunut karvattomuuteen. Karvat ja pöheiköt voivat tuntua sileään karvattomuuteen tottuneesta erikoiselta.

Tottumiskysymys

– Luonto tarkoitti niin, että karvojen pitäisi antaa kasvaa, Nazarian sanoo.

Tällä tavalla vältyt myös sheivauksen aiheuttamilta näpyiltä, haavaumilta ja sisään kasvavilta karvoilta. Nämä ovat monelle usein sheivaavalle yleisiä vaivoja.

– Sheivaaminen saattaa aiheuttaa mikroskooppisen kokoisia haavaumia ihoon, ja ne voivat herkästi tulehtua, Nazarian muistuttaa.

Monet sheivaavat myös kuoriakseen ihoaan. Nazarian ei pidä tätä oikeanlaisena ihon kuorimisena.

– Kyllä, sheivaaminen kuorii hiukan ihoa, mutta voit tehdä saman paljon tehokkaammin kuivaharjaamalla tai ihokuorinnalla, Nazarian neuvoo.

Tosin, hän myös lisää, että voi olla vähän turhaa kuoria sääret pehmeiksi, jos niitä silti peittää karhea karvoitus.

Karvojen ajamatta jättämisessä on vain yksi mahdollinen haitta.

– Ihmiset saattavat hikoilla enemmän. Myös liikahikoilusta kärsivät voivat huomata hien erittymisen lisääntyvän karvaisena, Nazarian kertoo.

Hän ehdottaa, että yrität pitää ihon kylmänä ja kuivana.

– Koeta nauttia ajasta, joka sinulla vapautui nyt kun et sheivaa, hän kehottaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit

Lue myös:

    Uusimmat