Karut lapsuusmuistot: Vitsaa, remmiä ja nokkosia kintuille

Lastensuojelun keskusliiton keskiviikkona julkistaman kyselyn mukaan enää 15 prosenttia suomalaisista hyväksyy lasten ruumiillisen kurituksen kasvatuskeinona. Toista oli muutama vuosikymmen sitten, kertovat lukijat MTV Uutisten Facebook-sivuilla.

– Minun lapsuudessani luunapit, tukkapölly, vitsa ja remmi olivat käytössä, muistelee 1976 syntynyt nainen.

– Kyllä on remmiä käytetty ja traumat jätti, kirjoittaa 1967 syntynyt.

– Mummo antoi nokkosista kintuille kanssa ja piti nokkosta esillä, kertoo 1972 syntynyt.

– Vitsasta ja remmistä jäi mustelmia, minua lyötiin myös harjan varrella, muistelee 1976 syntynyt.

Monet lukijat tuntuvat kuitenkin edelleen uskovan piiskan voimaan.

– Tukkapöllyä ja remmiä sain ja osaanpas kunnioittaa vanhempia ja opin, ettei pahan teko kannata, 1978 syntynyt lukija arvioi.

– Hengissä ollaan eikä oo traumoja eikä muitakaan haittavaikutuksia jääny, päin vastoin, pohtii kurituksen vaikutuksia 1980 syntynyt lukija.

"Kuri pitää olla"

Vähän varttuneemmat lukijat tuntuvat ymmärtävän ruumiillista kuritusta kaikkein parhaiten.

– Onhan se sananlaskukin, että kuka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee. Se lastansa vihaa, kuka vitsaa säästää. Ei silti tarvi pahoinpidellä, mutta kuri pitää olla, kirjoittaa eräs.

– Piiskaa, tukkapöllyä ja niskavilloista tokostettiin - ei ole traumoja, eikä katkeruutta. Kuri pitää olla. Tänä päivänä sitä ei ole! kirjoittaa noin 70-vuotias lukija.

Vähän nuoremmat lukijat tuomitsevat ruumiillisen kurituksen voimakkaimmin.

– Ruumillinen kuritus ei taatusti tehnyt minusta yhtään nöyrempää, yhtään tottelevaisempaa tai muutenkaan parempaa ihmistä. Minusta kasvoi jokseenkin tasapainoinen aikuinen, veronmaksaja ja hyvin koulutettu lainkuuliainen kansalainen. En kuitenkaan usko että se on piiskaamisen ansiota, pohtii 1976 syntynyt naislukija.

– Minusta on todella ihmeellistä, että edellinen sukupolvi piti ruumiillista kuritusta jotenkin luonnollisena ja perusteltuna kasvatuskeinona. Miksi pieneen lapseen sai kajota, kun ei aikuisetkaan toisiaan läpsineet tai tukistelleet epätoivotun käytöksen jälkeen, kummastelee 1968 syntynyt nainen.




Lue myös:

    Uusimmat