Karu tuomio: Australialaismies ei saa lähteä Israelista 8000 vuoteen, syynä elatusmaksut

Israelilainen tuomioistuin on langettanut maassa oleskevalle Australian kansalaiselle 8000 vuoden maastapoistumiskiellon, uutisoi The Guardian.

Syynä tiukoille toimille ovat miehelle määrätyt elatusmaksut.

Tuomio on 8 000 vuotta, sillä se oli pisin, jonka maan oikeusjärjestelmä kykenee teknisesti tunnistamaan. Näin mies voisi teoriassa poistua maasta vuonna 9999 – jos vain eläisi niin kauan.

44-vuotias Noam Huppert paluumuutti Israeliin vuonna 2011 silloisen kumppaninsa kanssa, joka on Israelin kansalainen. Pariskunnan lapsista toinen oli tuolloin 5-vuotias ja toinen kolmen kuukauden ikäinen.

Sittemmin pariskunta erosi ja Huppert määrättiin oikeudessa maksamaan 5000 shekeliä kummallekin lapselle kuukausittain eli summa olisi yhteensä 10 000 shekeliä (yli 2800 euroa) kuukaudessa. Lasten tulisi saada elatusmaksunsa joka kuukausi kunnes he täyttävät 18 vuotta.

Huppert ei ole saanut poistua maasta edes työn vuoksi.

"Olen tuomittu elämään täällä"

The Guardianin mukaan on vielä epäselvää, pääsisikö mies lähtemään maasta mikäli hän maksaisi etukäteen koko summan lapsilleen. Maksuvelvoite on kuitenkin tähän asti ollut perusteena matkustuskiellolle.

– Vuodesta 2013 olen ollut jumissa Israelissa. Olen tuomittu elämään täällä, koska avioiduin israelilaisnaisen kanssa, Huppert sanoo haastattelussa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on varoittanut Israelia koskevissa matkustusohjeissaan kansalaisia maan tiukoista oikeustoimista. Ulkoministeriön mukaan Israelin siviili- ja uskonnolliset tuomioistuimet "käyttävät usein valtaansa estääkseen tiettyjä henkilöitä – mukaan lukien ulkomailla asuvia henkilöitä – poistumasta maasta, kunnes velat tai muut oikeudelliset vaateet heitä vastaan on ratkaistu”.

Lue myös:

    Uusimmat