Kärsitkö väsymyksestä? Kokeile näitä tehovinkkejä!

Väsymys helpottaa usein elämäntapoja korjaamalla - liikunta, riittävä uni ja hyvä ravinto ovat kaiken a ja o.

Oletko väsynyt? Jos olet mielestäsi levännyt tarpeeksi, mutta väsymys vaivaa silti, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa.

1. Tarpeeksi unta

Uniasiantuntija Michael Breusin mukaan 7,5 tunnin yöunien jälkeen ihminen herää helpoimmin ja tuntee itsensä virkeäksi. Toimitus on testannut ja suosittelee!

2. Herättele elimistö juomalla

Juo itsesi virkeäksi! Nestehukka lisää väsymyksen tunnetta. Ennen kuin syöt aamiaisen, herätä ruoansulatuselimistö juomalla vettä. Vaihda aamukahvi aamuteehen – esimerkiksi vihreä tee on virkistävä vaihtoehto.

3. Nauti valoa

Useat suomalaistutkimukset ovat todenneet kirkasvalolaitteiden auttavan väsymykseen pimeän talven aikana. Nauti valohoitoa aamulla, jotta se ei hankaloita unirytmiäsi.

4. Ympäröi itsesi kirkkailla väreillä

Väripsykologia vaikuttaa! Kirkas keltainen ja oranssi antavat energiaa, valitse niitä kodin sisutukseen.

5. Valitse ravintoarvoiltaan rikasta ruokaa

Tutustu tuoteselosteisiin, suosi puhtaita raaka-aineita ja huolehdi, että saat riittävästi vitamiineja ja hivenaineita. Esimerkiksi D-vitamiinin puute aiheuttaa vetämättömän olon. Pidä huolta, että saat tarpeeksi kuituja ja proteiineja. Tarvitset proteiinia noin gramman painokiloa kohti – muista kuitenkin laskea proteiinin tarve ihannepainosi mukaan.

6. Kahvit ja päiväunet

Jos olet ihan uuvuksissa, kokeile tätä taktiikkaa: juo kuppi kahvia ja sulje silmäsi 20-25 minuutiksi. Kofeiini ehtii potkaista vaikutuksen päälle ja heräät päiväunilta virkeänä.

7. Pistä piparminttua poskeen

Piparmintun maku ja tuoksu stimuloivat aisteja ja hermoja, joilla on vaikutusta vireystilaan. Purkansyönti tai minttupastillien nappaaminen voi siis olla piristävää monellakin tapaa!

8. Liiku sisäistä kelloasi kunnioittaen

Toiset piristyvät liikunnasta, toiset puolestaan väsähtävät. Älä siis yritä väkisin vääntyä lenkille aamutuimaan, jos tunnet itsesi sen jälkeen kahta väsyneemmäksi. Ole itsellesi armollinen ja noudata kehosi luonnollisia rytmejä.

9. Piristystä tuoksuista

Sitruksen ja piparmintun tuoksu piristää, joten tuo työtilaasi tuoksuja. Kokeile myös jasmiinintuoksuisia kynttilöitä, vartalovoidetta ja parfyymiä. Jasmiini lisää valppautta, kertoo tuoksujen vaikutusta ihmiseen tutkiva asiantuntija Alan Hirsch.

10. Sauno!

Jos olet oikeasti väsynyt, saunominen saa sinut todennäköisesti torkahtamaan, mutta jos olet nukkunut tarpeeksi saunominen saa veren kiertämään ja piristää kuin hikilenkki!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja