Kärsitkö tietämättäsi kilpirauhasen toimintahäiriöstä? Jos huomaat näitä oireita, käy lääkärissä

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleistä etenkin keski-iän ylittäneillä naisilla. Jos omat oireet viittaavat kilpirauhasen toimintahäiriöihin, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

Kilpirauhasen tehtävä on tuottaa tyroksiinia ja muita hormoneita, jotka vaikuttavat muun muassa aineenvaihduntaan. Esimerkiksi painonnousu, uupumus, palelu, kuiva iho, heikotus ja kasvojen turvotus voivat olla merkkejä kilpirauhasen toimintahäiriöistä.

Yli neljä prosenttia suomalaisista kärsii kilpirauhasten vajaatoiminnasta ja joutuu käyttämään tarkoitettua tyroksiinilääkitystä. Kilpirauhasten vajaatoiminta on naisilla neljä kertaa yleisempi kuin miehillä.

Tyypillisimpiä kilpirauhasen toimintahäiriöitä ovat kilpirauhasen vajaatoiminta, jolloin kilpirauhanen ei tuota riittävästi tyroksiinihormonia, sekä kilpirauhasen liikatoiminta, jolloin tyroksiinia kehittyy liikaa.

Jos epäilet, että kilpirauhasesi toiminnassa on vikaa, on syytä hakeutua lääkärin tutkittavaksi. The Daily Meal listasi 10 hälytysmerkkiä, jotka voivat johtua kilpirauhasen toimintahäiriöistä.

1. Muutokset ruokahalussa

Yksi kilpirauhasen liikatoiminnan ikävimmistä oireista on jatkuva näläntunne. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi sen sijaan oireilla ruokahaluttomuutena.

2. Masennus

Kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat vaikuttaa suoraan mielialaan. Jos kilpirauhanen tuottaa liian vähän tyroksiinia, serotoniinihormonien määrä voi laskea, jolloin tunnet olosi alakuloisemmaksi kuin ennen.

3. Unihäiriöt

Jos herääminen tuntuu aamuisin ylivoimaiselta ja meinaat nukahdella kesken päivää, syynä voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Kilpirauhasen liikatoiminta voi puolestaan nopeuttaa pulssia ja aiheuttaa levottomuutta. Tämä voi aiheuttaa unettomuutta ja yöllistä heräilyä.

4. Kuiva iho

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa häiriöitä aineenvaihdunnassa, joka voi puolestaan ilmetä ihon kuivumisena ja kutinana.

5. Uupumus

Jos tunnet olosi jatkuvasti uupuneeksi, vaikka olet nukkunut kunnon yöunet, syynä voi olla kilpirauhasen toimintahäiriö.

6. Keskittymishäiriöt

Unihäiriöt ja uupumus aiheuttavat helposti myös keskittymishäiriöitä ja muita kognitiivisen toiminnan ongelmia. Moni ajattelee näiden oireiden johtuvan vaihdevuosista, vaikka niiden taustalla voi olla myös kilpirauhasen toimintahäiriö.

7. Korkea verenpaine

Sekä kilpirauhasten vajaatoiminta että liikatoiminta voivat aiheuttaa verenpaineen nousua.

8. Kohonnut kolesteroli

Kohonneet kolesteroliarvot voivat olla merkki siitä, että kilpirauhasesi ei eritä riittävästi tyroksiinia.

9. Muutokset suolen toiminnassa

Kun hormonituotannossa on häiriöitä, se näkyy myös suolen toiminnassa. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi hidastaa ruoansulatusta. Liiallinen tyroksiinin tuotanto puolestaan voi aiheuttaa ripulia.

10. Painonnousu

Jos painosi nousee ilman selvää selittävää tekijää, lihomisen syynä voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Jos lihot terveellisistä elämäntavoista huolimatta, kannattaa käydä mittauttamassa TSH-arvonsa verikokeessa.

Paljon harmia kilpirauhasesta

Studio55.fi-lähetyksessä keskusteltiin syyskuussa 2015 kilpirauhasen toimintahäiriöistä. Vieraana professori Matti Välimäki.

24:59

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja