Kärsitkö sinäkin mitättömyyden tunteesta? "Arvostamme kiirettä, emmekä koskaan ole tarpeeksi kiireisiä"

Torstai 15.8. klo 9:05 23:13
Mistä arjen mitättömyyden tunne kumpuaa? Huomenta Suomen Extrassa keskustellaan hyvinvoinnista sekä tämän vuoden marjasadosta.

Kenen arvoja tekemisesi palvelee? Mitä jos tekisit To do -listan sijaan Done-listoja? Huomenta Suomessa keskusteltiin hyvinvoinnin ja elämän merkityksellisyyden teemoista asiantuntijavieraiden kanssa. 

– Niin helposti ihmiset hukkaavat aikansa merkityksettömiin asioihin, sanovat Marika Sarha ja Mira Juntunen, hyvinvointikirjan Merkityksellinen minä - Nainen  ruuhkavuosissa -uutuusteoksen kirjoittajat.

Juntunen on lisäksi kehoterapeutti. Sarha työskentelee puolestaan yhteisöjen valmentajana ja kouluttajana taiteen keinoin.

Mistä mitättömyyden tunne kumpuaa? 

Sarha ja Juntunen sanovat, että syitä mitättömyyden tunteelle on monia, mutta kaksi keskeisintä ovat kiire ja haitalliset roolit. 

– Arvostamme kiirettä, emmekä ole koskaan tarpeeksi kiireisiä. Voisimme aina tehdä jotain enemmän – joku olisi tehnyt vielä enemmän, Mira Juntunen avaa. 

– Toisaalta tähän aikaan kuuluu sekin, että me roolitamme itseämme. Olemme superäitejä, uhrautujia, kaikesta huolehtivia. Ihmiset myös antavat meille vastuuta ajatellen, että "kun sinä hoidat nämä asiat", Sarha puolestaan sanoo. 

Kaikessa kiireessä ihmiset eivät ehdi kuuntelemaan, mitä he itse haluavat. 

Vinkki merkityksellisempään arkeen 

Sarha ja Juntunen kehottavat kaikkia pohtimaan omia arvojaan ja sitä, kenen arvoja minkäkin asian tekeminen palvelee. Hyvässä arjessa on tarpeeksi niitä asioita, jotka palvelevat omia ydinarvoja.

Perheessä kannattaa lisäksi sopia kaikkien omasta tilasta ja tarpeista.  Kaikki tarvitsevat esimerksi hiljaisuutta, Sarha ja Juntunen painottavat. 

Heillä on omakohtaista kokemusta merkityksettömyyden tunteista.

Juntunen huomasi tekevänsä töitä illallakin ja havahtui, ettei halua antaa sellaista mallia lapsilleen. Ura oli vienyt Juntusen mukanaan, niin ettei hän ehtinyt enää vapaalla tehdä omia asioitaan.

Sarha puolestaan katsoi vangeista ja terapiasta kertovaa dokumenttia, jossa vangit pohtivat omaa isäsuhdettaan, kun hän tajusi itselläänkin olevan käsittelyä vaativa asia: äitiys.

Sarha kärsi pitkään lapsettomuudesta ja toisaalta oli samaan aikaan pelännyt äitiyttä. Hän kohtasi omat äitiyteen liittyvät tunteensa ja oppi itsestään. Myöhemmin adoptioäitiyden myötä elämän merkityksellisyys avautui uudella tavalla. 

Mitä tarkoittaa kiitollisuuskeräys, ja miten se toimii läpi vuoden? Millainen on Done-lista? Mistä kirjailijat saivat ideansa kirjaan?

Katso koko haastattelu videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat