Kärsitkö lentopelosta? Älä ota rauhoittavia tai alkoholia

Lentäminen, hämähäkit, ahtaat tilat, käärmeet ja hammaslääkäri ovat yleisiä pelkojen aiheita. Ne saattavat pahimmillaan estää normaalin elämän, mutta ne pystyy myös voittamaan kohtaamalla ne.

Kaikista tärkein asia on tajuta, minkä takia pelkää lentämistä, Finnairilla työskennellyt lentopelkokouluttaja Minna Ruolanto kertoi Enbuske ja Linnanahde Crew:n haastattelussa.

– Monilla lentopelko liittyy itse asiassa johonkin ihan muuhun kuin itse lentämiseen. Aika moni pelkää kuolemaa.

Turva- ja hätätilannekouluttaja Ruolanto muistuttaa, että pelkääminen on hyvin henkilökohtainen asia.

– Sellainen ihminen, joka ei saa pelkoa haltuun on sellainen ihminen, joka ei uskalla katsoa omaa pelkoaan silmiin.

Mitä sinä todella pelkäät?

Selvitä itsellesi mitä varten sinä pelkäät, Ruolanto kehottaa

- Onko niin, että olet ihminen joka pelkää vähän kaikkea? Lentokoneessa olet toisen ihmisen armoilla. Silloin et enää hallitse tilannetta ja tunne saa kehossa vallan. Sen jälkeen mielikin sekaantuu.

Älä ota alkoholia tai lääkkeitä

Lentopelko pitää kohdata. Ruolanto ei suosittele pelon peittämistä tai lääkitsemistä.

– Ehkä kaikkein pahin asia, mitä ihminen voi itselleen tehdä kun pelkää lentämistä, on sekoittaa kroppaa alkoholilla, pahimmillaan joillain pillereillä tai niiden yhdistelmällä.

Pelon voi voittaa

Ruolanto on myös nähnyt lentopelkonsa voittaneita ihmisiä. Muutos tapahtuu silloin, kun ihminen tajuaa, minkä takia hän pelkää lentokoneessa.

– Yksi tapaus joka tulee mieleen, on kun eräs ihminen joutui matkustamaan kerran tosi nopeasti lentokoneella tilanteeseen. Kun hän pääsi perille, hänen oma isänsä kuoli käytännössä hänen käsiinsä. Silloin siitä lentokoneesta ja siitä matkasta tuli kuva sille kuolemanpelolle.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat