Kärsitkö jouluahdistuksesta? Sen voi saada kuriin yhdellä selkeällä keinolla

Mikä neuvoksi kun perheen joulutunnelma pakenee? 9:12
Katso videolta asiantuntijoiden vinkit jouluahdistuksesta eroon pääsyyn.

Joulu on suomalaisten perinteisin juhla ja tärkeä perhejuhla. Joulunvietto aiheuttaa monille kuitenkin myös ahdistusta ja yksinäisyyden tunnetta. 

Uutisaamussa vierailleiden asiantuntijoiden mukaan jouluun ladataan paljon odotuksia ja toiveita. Toteutumatta jäävät toiveet aiheuttavat pettymystä ja ahdistusta.

– Joulu on todella latautunut juhla, ja siihen liittyy paljon tunteita, kertoo Parisuhdekeskus Katajan perhe- ja paripsykoterapeutti Riina Nissinen.

Sukujen perinteet ja traditiot korostuvat erityisesti jouluna. Jouluna vietetään harvinaisen paljon aikaa perheen kesken moniin muihin juhlapyhiin verrattuna. Se saattaa kiristää pinnaa.

Nissisen mukaan jouluun liittyy vahvoja ajatuksia myös sen suhteen, miten ihmisten pitäisi käyttäytyä ihmissuhteissaan ja olla ystävällisiä toisilleen. Kun näin ei käy, tämä voi aiheuttaa ahdistusta.

– Olemme jouluna samanlaisia ihmisiä kuin syksyllä tai pääsiäisenä, emme me siitä muutu, oli joulu tai mikä tahansa, Nissinen toteaa.  

Väestöliiton vastuuasiantuntijan Minna Oulasmaan mukaan sukulaisten tai perheen tapaaminen saattaa tuntua velvollisuudelta tai taakalta ja joulua aletaan suorittaa. Suorittaminen jatkuu myös joulun jälkeen, kun vertaillaan miten perheet suoriutuivat joulun vietosta.

– Joulunakin pitäisi olla tilaa omille toiveille ja tarpeille. Ihmisten toiveet joulun suhteen ovat hyvin erilaisia, Oulasmaa sanoo. 

Jouluperinteet luovat turvaa

Ylen muutama vuosi sitten toteuttaman kyselyn mukaan monet nuoret ahdistuvat joulun viettämisestä vanhempiensa kanssa. Osa nuorista viettäisi joulun mieluummin kotonaan, mutta käytännössä näin ei useinkaan tehdä.

– Varmaan siinä on taustalla se, ettei haluta pahoittaa kenenkään mieltä ja toisaalta halutaan pitää perinteitä yllä, Nissinen pohtii.

Nissisen mukaan jouluperinteiden merkitys korostuu usein omien lasten saamisen myötä. Tuttujen perinteiden noudattaminen saattaa myös vaikuttaa turvallisuudentunteeseen, jos elämästä muuten puuttuu rutiini.

– Monille jouluperinteet saattavat luoda myös turvaa muuten kaoottiseen elämään, Nissinen sanoo.

Monen joulu on yksinäinen

Kaikilla ei ole jouluna seuraa, ja tämä voi aiheuttaa surua ja ahdistusta. Keskustelussa muiden kanssa oman joulun yksinäisyys saattaa korostua entisestään.

– Yksi joulun kivuliain kysymys saattaa olla kenen kanssa vietät joulun, sanoo Oulasmaa.

Millä jouluahdistuksen sitten saa otettua haltuun?

Oulasmaalla on yksi selkeä vinkki:

– Pitäisi uskaltaa ottaa esiin omat toiveet ja tarpeet ja tehdä muutoksia suvun tavoissa, Oulasmaa sanoo.

Onnistuneeseen jouluun kuuluu usein myös kompromisseja. Nissasen mukaan parisuhteessa olevien kannattaa keskustella jouluun liittyvistä toiveista ja odotuksista avoimesti.

– Olisi tärkeää, että kumppaneilla olisi edes hetki yksi sellainen hetki jouluna, jota he syvimmillään toivovat, Nissinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat