Kuopion sairaalan joulubiisistä valtava nettihitti, tällainen on Sairaalan joulu – "Ihmiset kokevat tämän lohduttavana kaiken sotkun keskellä"

Hoitohenkilökunta teki koskettavan joululaulun: Tällainen on sairaalan joulu 5:00
Kuuntele ja katso liikuttava Sairaalan joulu -kappale!

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on aloitettu jouluperinne, jossa sairaalan jokin osasto tuottaa jonkinlaisen joulutervehdyksen joka vuosi.

Ensimmäisellä kerralla pari vuotta sitten sisätauteja hoitava Medisiininen keskus esitti perinteikkään virren Maa on niin kaunis.

Jo edelliseksi jouluksi tervehdyksen tekoon haastettiin Neurokeskus, mutta tehtävä jaettiin vasta itsenäisyyspäivän tienoilla eikä tervehdystä ehditty toteuttaa.

Nyt tehtävä oli tiedossa ja lopputuloksena Neurokeskuksen väki taikoi kasaan ihka oman kappaleen musiikkivideoineen. 

  • Katso Sairaalan joulu -musiikkivideo pääkuvan videolta!

Sairaalan joulu -kappale kertoo nimen mukaisesti sairaalan arjesta jouluna.  

– Haluamme viestittää, että kaikkien myllerrysten keskellä, meidän ydintehtävämme on hoitaa sairaita ihmisiä. Meillä on myös velvollisuus olla toisia kohtaan ihmisiä, kertoo sanoituksen alulle pannut Neurokeskuksen apulaisylilääkäri Anne-Mari Kantanen.

– Biisi ei ole pelkästään lääkäreille ja hoitajille, vaan myös potilaille ja ulkopuolisille, että näkee, millaista tämä on. Täällä on ihminen vastassa. Kaikilla on oma perhe ja huolet, mutta halutaan hoitaa kaikkia hyvin, sanoo kappaleen säveltänyt ja sovittanut, erikoistuva lääkäri Miikus Korhonen.

Sanoja pohdittiin 20 vuotta

Työ kappaleen eteen alkoi lokakuussa.  

– Miika laittoi minulle viestiä joku kiireinen ilta tai yö, että oliko sinulla jotain runoa tai ajatuksia Sairaalan joulusta. Siitä oli vähän jo puhuttu. Varmaan tunnissa sanat tuli paperille, olinhan tätä ehtinyt 20 vuotta sairaalan päivystysjouluissa miettiä, Kantanen kertoo. 

Tästä tuli pohja sanoille ja sävellykselle.

Kun sekin oli hoidossa, aloitettiin kuvaukset ja loppujen lopuksi tuotos editoitiin valmiiksi viimeisenä yönä. Video julkaistiin viime perjantaina.

– Se oli aika paineinen projekti, sanoo Kantanen.

Monenlaisia vuoroja tekeviä lääkäreitä ja hoitajia on käytössä mahdotonta saada samaan paikkaan ja samaan aikaan. Niinpä video ja äänitykset päädyttiin tekemään osissa.

– Kuorolaisten osuus tuli ainoastaan könttänä. Kaikki muut soittajat ja laulajat tulivat luokseni ja äänitettiin työhuoneeni niin sanotussa studiossa. Toivoimme, että ei kulkisi autoja ohi, ettei tulisi ylimääräistä ääntä, sanoo Korhonen.

100 000 katselukertaa

Kappale on saanut tekijöiden mukaan erittäin hyvän vastaanoton. Viime vuodet eivät ole olleet työntekijöille helppoja koronakriisin, hoitajapulan ja vuoden alussa aloittavien hyvinvointialueiden vuoksi.

– Hyvinvointialuekuvio ei vaikuta helpolta ja meitä selvästi ahdistaa tämä iso muutos. Kappaleella oli valtavan hieno vastaanotto, tämä laitettiin intraan ja Facebookiin perjantaina, ja viikonloppuna tuli 400 kommenttia ja satatuhatta katselukertaa, Kantanen kertoo.

– Ja meidän omat ihmisemme ovat lähestyneet, että ”miten ihanaa, kiitos ja olipa liikuttavaa”. Tästä tulee kuitenkin hyvä mieli, vaikka laulu on aika surullinen. Ihmiset kokevat tämän lohduttavana kaiken sotkun keskellä, Kantanen jatkaa.

Korhonen puolestaan kertoo, että taiteellinen projekti oli hauska tehdä porukalla työn ohella.

– Se oli yhdistävä asia, hän kuvailee.

Seuraavaksi jouluksi on haastettu Kysin ortopedian klinikka.

– Siellä on musikaalista porukkaa, että heiltä onnistuu kyllä vanhemman joululaulun uudelleensovittaminen tai oman tekeminen. Tiedän, että he eivät sitä säikähdä, Kantanen uskoo.

Lue myös:

    Uusimmat