Kärsitkö ärtyvästä suolesta? Lääkäri neuvoo avun

7:03

Ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvistä vatsavaivoista kärsivän on tärkeää laittaa omat elintavat kuntoon.

– Koska kyseessä on tilanne, jossa hoidetaan oireita, niin henkilön omalla toiminnalla on äärettömän iso merkitys, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Petri Mäkelä sanoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Oireita helpottavat säännölliset elämäntavat, säännöllinen liikunta, kuituvalmisteet sekä tarvittaessa välttämisdieetti.

– Eli jos huomaa ruoka-aineen, joka pahentaa oireita, niin välttää sitä. On tiettyjä ruoka-aineita, jotka liittyvät tähän. Niitä ovat muun muassa palkokasvit, alkoholi, kahvi, sipuli sekä maustetut ja rasvaiset ruoat.

– On myös tilanteita, joissa gluteeni aiheuttaa oireita ilman, että voidaan osoittaa henkilöllä olevan keliakiaa. Tiedetään, että toiminnallisissa suolistovaivoissa joillakin henkilöillä gluteenin välttäminen helpottaa oireita, mutta tässäkin täytyy käyttää malttia. Ottaa vaikka osan viljatuotteista pois eikä kaikkia kerralla, tai lisää pikkuhiljaa myöhemmin niitä viljatuotteita ravintoon, Mäkelä neuvoi.

Joskus on tarpeen turvautua lääkitykseen.

– Ummetuksessa käytetään tietyntyyppisiä, yleensä laktuloosipohjaisia ummetuslääkkeitä, joilla pyritään pehmittämään suolta. Hirvittävän tärkeää on myös kuidun käyttö.

– Jos on ripulityyppinen ärtyvä suoli, on joitakin valmisteita, joilla voidaan hillitä ripulia. Niitä voidaan käyttää säännöllisesti.

Sekamuotoisessa tautimuodossa kokeillaan eri lääkkeitä ja tarvittaessa joitakin kognitiivisia hoitomuotoja.

– Kivun hoidossa voidaan käyttää myös pienillä annoksilla vanhakantaisia mielialalääkkeitä, joilla on osoitettu olevan hyvä vaikutus, Mäkelä totesi.

Miten ärtyvä suoli oireilee? Milloin pitää mennä lääkäriin? Katso video ylhäältä.

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet?

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi tulehduksellisten suolistosairauksien oireita erikoislääkäri Urpo Niemisen kanssa marraskuussa 2015.

25:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja