Mainos

Kärpäsistä biodieseliä? – Suomalaiset etsivät keinoja kärpästen massatuotantoon

Hyönteisissä on tulevaisuus voi olla tulevaisuudessa entistä käytetympi fraasi. Luonnontieteellisen keskusmuseon vetämässä kansainvälisessä ohjelmassa tutkijat ja hyönteisiä kasvattavat yritykset selvittävät nimittäin mahdollisuuksia kärpästen massatuotantoon.

Hankkeessa mukana olevat etsivät tuotantoon uusia kärpäslajeja.

Hyönteiset ovat oivaa ravintoa sekä eläimille, että aiempaa useammin ihmiselle, Helsingin yliopiston julkaisemassa tiedotteessa todetaan. Tarkoituksena on löytää perustutkimuksesta uusia käyttötarkoituksia hyönteisille.

– Esimerkiksi Espanjassa ollaan innoissaan tutkimuksesta, jonka tuloksena kehitetään biodieselin valmistusta kärpäsentoukista prässätystä rasvasta, FlyHigh-ohjelmaa koordinoiva eläintieteen yksikön johtaja Aino Juslén kertoo.

Hankkeeseen osallistuvien suomalaistutkijoiden vahvuus on erityisesti dna-osaaminen, jota tarvitaan lajien tunnistamiseen ja sukulaissuhteiden selvittämiseen.

Edessä vielä haasteita

Teoriassa kärpästen tuotanto on hyvin yksinkertaista.

Helpoin vaihe on yleensä saada toukat kasvamaan, mutta ongelmallisempaa on saada ne massatuotannon ehdoilla parittelemaan, munimaan, kasvamaan nopeasti toukkina, koteloitumaan ja kuoriutumaan aikuisiksi kärpäsiksi jatkuvana syklinä.

Hyönteiset ovat ekologinen proteiininlähde, koska niiden kasvattamiseen voidaan käyttää ihmisen ravinnoksi sopimattomia tai tarpeettomia kasvi- ja muita jätteitä. Lisäksi siipikarjalle ja monille kaloille hyönteiset ovat luonnollista ravintoa toisin kuin moni nykyisin käytetty rehu.

EU:n Research and Innovation Staff Exchange -ohjelmasta rahoitettavaan sadan kuukauden FlyHigh-vaihto-ohjelmaan osallistuu tutkijoita, opiskelijoita ja laboratorio- sekä kokoelmatyöntekijöitä Helsingin yliopistosta, Alicanten yliopistosta ja BioFlytech-yrityksestä Espanjasta, Novi Sadin yliopistosta Serbiasta ja Agriprotein-yrityksestä Etelä-Afrikasta.

Juttua muokattu, kuvaa vaihdettu 5.8. klo 16.05.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.