Karmaisevaan pellenaamariin pukeutunut mies osoitti varsijousella ja vaati rahoja – ryöstö tallentui valvontavideolle

Karmaisevaan pellenaamariin pukeutunut ryöstäjä osoitti varsijousella ja vaati rahoja Lopella 1:43

Ruokakaupan kassamyyjän rauhallinen työpäivä sai järkyttävän käänteen, kun aseistautunut mies ryösti kassan. Pelottavaan pellenaamariin pukeutunut ryöstäjä uhkasi myyjää puukolla ja laukaisuvalmiilla varsijousella.

Kassamyyjän traumatisoitumiseen johtanut ryöstö sattui huhtikuun 2022 lopussa Lopella.

Nuori mies saapui paikalliseen ruokakauppaan kasvoillaan paperinen kasvomaski. Mies oli piilottanut varsijousen ja teräaseen vaatteisiinsa. 

Mies odotteli hyllyjen väliköissä, että edellinen asiakas poistui kaupasta. Kun ryöstäjä katsoi tilaisuutensa koittaneen, hän puki kasvoilleen pellenaamarin, kaivoi aseet esiin ja marssi kassalle.

– Tämä on ryöstö, mies ilmoitti myyjälle.

Hurja tilanne tallentui kokonaisuudessaan kaupan valvontakameraan. Voit katsoa videokoosteen jutun yläikkunasta.

Kassalla työskennellyt myyjä sattui itse harrastamaan keskiaikaisia aseita ja tajusi heti, ettei ryöstäjän kädessä ollut "mikään imukuppijousipyssy". Kassamyyjä tiesi, että ryöstäjä uhkasi häntä yhdellä sormella laukaistavalla varsijousella.

– Jousen jänne oli ollut vedettynä lepotilasta taka-asentoon eli ase oli ollut viritetty. Varsijousi on hengenvaarallinen eli sillä saattoi tappaa toisen, myyjä kuvaili oikeudessa.

Rahat järjestyksessä kassiin

Ryöstäjä heitti kassamyyjälle taskussaan olleen kangaskassin ja vaati myyjää laittamaan kassassa olevat rahat kassiin. Ryöstäjä pakotti myyjän laittamaan kangaskassiin ensin suurimmat setelit, sitten pienemmät setelit ja lopuksi kolikot. 

Lopuksi ryöstäjä vaati myyjän nostamaan kassan pohjan näkyviin, jottei rahaa jäänyt piiloon.

Myyjän piti pitää myös kätensä koko ajan näkyvillä, että hän ei onnistuisi hälyttämään apua hälytysnappia painamalla.

Vaatimuksia esittäessään ryöstäjä osoitteli myyjää varsijousella pään alueelle.

Myyjä kertoi oikeudessa, että hengenvaaran tuntua lisäsi se, että ryöstäjä vaikutti hermostuneelta. Ryöstäjä tähtäsi "seilaten" jousella myyjää ja sohi puukolla niin, että terä oli lähimmillään 30 senttimetrin päässä myyjästä.

Saatuaan rahat ryöstäjä poistui kaupasta. Hän sai saaliikseen yhteensä 509 euroa.

Myyjä soitti tämän jälkeen hätäkeskukseen ja yritti ovelta katsoa, mihin päin mies lähti.

Myyjä päätyi irtisanoutumaan

Syyttäjä vaati 26-vuotiaalle miehelle rangaistusta törkeästä ryöstöstä. Syytetty kiisti oikeudessa koko rikoksen.

Ryöstäjän epäonneksi kauppareissusta jäi useita valvontakameratallenteita. Lisäksi myyjä tunnisti ryöstäjän, vaikka tämä oli yrittänyt naamioitua.

Myyjän mukaan ryöstäjä oli asioinut liikkeessä seitsemän vuoden ajan ja hänen liikkumistapansa sekä puheessa esiintyvät uniikit väliäänet olivat jääneet myyjän mieleen.

Kokemus traumatisoi myyjän

Pitkään samassa liikkeessä työskennelleelle myyjälle aseellinen pellenaamariryöstö oli traumatisoiva. Hän kärsi unettomuudesta.

Kun seuraavana syksynä halloweenin aikaan kauppaan tuli naamiaistavaroita myyntiin, ne olivat myyjälle liikaa. Myyjä kertoi oikeudessa, että tavarat muistuttivat liikaa ryöstöstä, eikä hän kyennyt enää työskentelemään kaupassa. Myyjä päätyi irtisanoutumaan työstään.

Myyjä vaatikin ryöstäjältä korvauksia kärsimyksestä ja työttömyyden aiheuttamasta taloudellisesta vahingosta. Ryöstäjän kiisti ne perusteettomina ja totesi, että myyjä oli itse vastuussa irtisanoutumisensa aiheuttamista vahingoista.

Ryöstäjän mukaan irtisanoutuminen oli tarpeeton ja lisäksi työnantajalla olisi ollut velvollisuus huolehtia työntekijästään tätä kohdanneessa kriisitilanteessa.

Oikeus piti ryöstöä törkeänä

Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi 26-vuotiaan Aleksi Mikael Tapani Kuparisen syylliseksi törkeään ryöstöön. 

Oikeus tuomitsi miehen 2,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen ja passitti hänet saman tien vankilaan suorittamaan rangaistustaan.

Oikeus määräsi tuomitun maksamaan kassamyyjälle yhteensä 5 000 euroa vahingonkorvauksia haitasta, kärsimyksestä ja taloudellisesta vahingosta. Lisäksi ryöstäjä joutuu maksamaan kaupalle takaisin varastamansa rahat, jotka jäivät kadoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat