Karkkilalaiset saivat vieraakseen harvinaisen siivekkään: ”Pyörähteli joka suuntaan ja antoi ihmisten kuvata”

Eksoottisen näköinen mandariinisorsa on ilahduttanut tänä syksynä lintupiirejä Karkkilassa Uudellamaalla. Nyt värikäs vieras on kuitenkin ottanut siivet alleen ja lähtenyt uusiin maisemiin.

Lintujen suojelujärjestön Birdlifen tiedottaja Jan Södersved kertoo, että mandariinisorsa viihtyi Karkkilassa ainakin kuukauden. Ensimmäiset havainnot siitä tehtiin syyskuun puolivälin paikkeilla. Viimeinen havainto on puolestaan parin viikon takaa.

Mandariinisorsa on kääntänyt katseita tänä syksynä myös Savonlinnassa. Lintu bongattiin viime kuussa useita kertoja eri puolilla kaupunkia.

”Olihan se itsekin päästävä katsomaan Karkkilan julkkista”

Karkkilan havainnosta MTV Uutisille kertonut Taina sai tiedon linnusta Karkkilan puskaradion sivuilta Facebookista. Hän pääsi nappaamaan kuvan linnusta viime kuun puolessa välissä.

– Kun kuulin, että se olisi harvinaisempi ja kaikki kävivät sitä kuvaamassa, olihan se itsekin päästävä paikalle katsomaan Karkkilan julkkista, Taina kertoo.

– Upea se oli ja oikeinkin kuvauksellinen tapaus. Se siinä pyörähteli joka suuntaan ja antoi ihmisten ottaa kuvia mielin määrin. Se on outoa, että nyt niitä on nähty sitten kahdessa eri kaupungissa melkein samaa aikaan. Että ihmetyttää vain, mistä ne yhtäkkiä ovat tulleet ihmisten ilmoille vapaina.

Suosittu tarhalintu villiintyi Euroopassa

Jan Södersved kertoo, että Aasiasta lähtöisin oleva mandariinisorsa ei ole tyystin ainutlaatuinen vieras Suomen maisemissa.

– Niitä harhautuu Suomeen vuosittain kevät- ja syysmuuttojen yhteydessä. Suomessa se ei ole tiettävästi koskaan kuitenkaan pesinyt, Södersved toteaa.

Södersvedin mukaan mandariinisorsa on Euroopassa suosittu tarhalintu ja niitä pesii villinä suurin määrin. Suomessa niitä on havaittu tänä vuonna kymmenkunta.

– Todennäköisesti esimerkiksi tämä Karkkilan lintu on peräisin Euroopan villeistä kannoista ja harhautunut meille muiden sorsien mukana. Ja jonkin sinisorsaparven mukana se on myös sieltä todennäköisesti lähtenyt, Södersved arvioi.

Talvinenkin mandariinisorsanäky on mahdollinen

Sorsa on lyhyen matkan muuttaja.

– Tuhansia sinisorsia talvehtii Suomessa. Leutoina vuosina muuttajiakin jää saaristoon suuria määriä, jos niille vain löytyy sopivia sulapaikkoja. Sinisorsat talvehtivat usein sellaisissa paikoissa, joissa niitä myös ruokitaan.

Södersvedin mukaan myös mandariinisorsa pärjäisi tarpeen vaatiessa Suomessa.

Nähtiin myös New Yorkissa

Viimeksi mandariinisorsa päätyi otsikoihin, kun sellainen havaittiin lokakuussa New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Sorsan julkkisura sai alkunsa, kun Twitteriin levisi video sen komeudesta. Newyorkilainen lintuharrastaja kuvaili lintua kaupungin komeimmaksi poikamieheksi.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja