Karjalaisuus kukoistaa Facebookissa

Karjalaa ei ole saatu takaisin mutta karjalaisuus ei ole katoamassa minnekään. Päin vastoin, karjalainen kulttuuri on herännyt viime aikoina uuteen kukoistukseen.

Tänä viikonloppuna karjalaisuutta juhlitaan Helsingissä laulujuhlilla, mutta itärajan seudun perinteet valtaavat sijaa myös nuorten arjessa. Facebookiin on syntynyt jo useita ryhmiä, joissa iloitaan karjalaisista juurista.

Juuret rajan takaisessa, kauniissa Karjalassa -nimisen ryhmän perustaja Maritta Lehvonen heräsi karjalaisuuteensa viime vuoden lopulla.

- Silloin en löytänyt Facebookista yhtään aiheeseen liittyvää ryhmää, joten päätin perustaa sellaisen, Lehvonen kertoo.

Nyt ryhmässä on jo yli 3000 jäsentä ja vastaavia sivuja on syntynyt useampia.

Facebookin kautta löytyy sukulaisia

Lehvosen mukaan ryhmän aktiiveja ajaa aito kiinnostus omia juuriaan ja karjalaisuutta kohtaan, minkäänlaista Karjala takaisin -räyhähenkeä ei yhteisössä esiinny.

- Vaikka ryhmä on niin suuri, siellä ei ole kinaamista. Monilla on mieletön nälkä etsiä omia juuriaan ja saada tietoa suvustaan.

Harva sukututkijakaan on niin nopea kuin Facebook.

- Samana päivänä voi saada vastauksen, että tunnen sinun serkkusi ja me olemme samalta kylältä, Lehvonen kertoo.

Juuret iso osa identiteettiä

Myös perinteisemmän yhteisön, Karjalan liiton jäsenmäärä kasvoi viime vuonna kolmella tuhannella. Liiton mukaan määrä on paljon suurempi kuin aiempina vuosina.

- Se on iso osa identiteettiäni. Kotona on pienestä asti korostettu, että olen karjalainen, kertoo Laulujuhlille perheensä kanssa osallistunut elimäkeläinen Marketta Kiiveri.

Isoäitinsä seurana oli myös kansallispukuun pukeutunut Hanna-Stiina Lindström.

- Mummi on Karjalasta evakuoitu, joten se on ikään kuin velvollisuus tulla tänne edustamaan Räisälää, Lindström sanoo.

Perinteen säilyttämisen kannalta lupaavaa on, että karjalaisuuden siemeniä halutaan kylvää tuleviinkin sukupolviin. Joensuusta Helsinkiin päätyneen Olli Ruokosen mukaan karjalaisuus on edelleen tärkeä osa perheen elämää.

- Ostin tyttärelle viime jouluna ensimmäiseksi joululahjaksi tällaisen Juuret Karjalassa -kirjan. Eihän se mihinkään lähde verestä.

Katso Jenny Matikaisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat