Karjalainen: Kotona olevien kirjojen määrä vaikuttaa lapsen koulumenestykseen enemmän kuin pihalla olevien autojen määrä

Koko perheen lukuharrastuksella on tutkimusten mukaan suuri merkitys lapsen koulumenestyksen kannalta. Asiasta uutisoi Karjalainen.

Lasten ja nuorten kirjallisuuden tutkija ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen kertoo Karjalaisen haastattelussa, että perheen yhteinen lukuharrastus viitoittaa lapsen elämää tuntuvammin kuin vanhempien tulotaso.

– Kirjojen määrä kotona selittää lapsen koulumenestystä enemmän kuin pihalla olevien autojen määrä, Heikkilä-Halttunen tiivistää.

Jo viidentoista minuutin päivittäinen lukeminen vie pitkälle.

– Kun lapsi kuuntelee ääneen luettua tarinaa, hän ikään kuin jumppaa aivojaan. Hän esimerkiksi yhdistelee tarinan osasia mielessään, kuvittaa tarinan mieleisekseen ja pohtii tarinan eettisiä ratkaisuja. Yhteiset lukuhetket ovat kuin laittaisi päivittäin talletuksen korkeakorkoiselle tilille.

Nokkelan sananiekan ei tarvitse turvautua nyrkkeihin

Heikkilä-Halttunen neuvoo vanhempia kokeilemaan lasten kanssa erilaisia opuksia, koska lapsetkin ovat mieltymyksineen yksilöitä. Kirjavinkkejä hän kannustaa kysymään kirjastoista.

– Lapsi, jolle on luettu paljon, osaa käyttää kieltä taitavasti, Hän osaa vakuuttaa vastapuolen puhumalla turvautumatta nyrkkeihin, Heikkilä-Halttunen uskoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja