Karita Tykän terveysvinkit: Pääsin eroon sokeririippuvuudesta

Karita Tykkä suosittelee raakaravintoa niin hyvän olon tavoittelijoille kuin painonpudottajillekin.

Tällä viikolla raakajälkiruokakirjansa Raakaa ja makeaa (Tammi) julkaiseva Karita Tykkä löysi raakaruoan noin viisi vuotta sitten. Hänen haaveenaan oli tuolloin raskaus, mutta asiat eivät sujuneet aivan suunnitelmien mukaan.

– Aloin miettiä, miten voisin puhdistaa kroppaani. Selvitin ruokavalion osuutta raskaaksi tulemisen edistämiseen. Superfoodit olivat minulle jo tuttuja, ja yksi asia johti toiseen, Karita muistelee.

Nykyään hän on kolmevuotiaan Luca-pojan äiti.

Karita on huomannut raakaravintopainotteiseen ruokavalioon siirtymisen jälkeen elimistönsä toiminnassa monia muutoksia. Entisen sokeririippuvaisen ei esimerkiksi enää tee mieli epäterveellisiä herkkuja.

– Olin ennen aivan sokeriaddikti, mutta kaikki sellainen on nyt hävinnyt. Näin ollen myös sokeripiikkien aiheuttamat mielialanvaihtelut ja muut oireet ovat kadonneet. Minulle saattoi nousta sokeriarvojen takia esimerkiksi ihan yhtäkkiä kylmä hiki, Karita kuvailee.

Hän kertoo olonsa kohentuneen kokonaisvaltaisesti raakaruoan myötä.

– Tuntuu, että kroppa toimii ja olo on jatkuvasti tasaisen hyvä. Minkäänlaisia näppyjä ei oikeastaan tule.

Jyrkkä ei ehdottomuudelle

Raakaruoan suosimisesta on Karitan mukaan apua myös painonpudotuksessa.

– Koko raakaruoan idea on se, että se puhdistaa luontaisesti kehoa, eli turhat kuona-aineet poistuvat. Kuona-aineet varastoituvat rasvasoluihin, joten mitä vähemmän kehossa on kuonaa, sitä vähemmän tarvitaan rasvakudosta, Karita selittää.

Lisäksi raa'an ruoan kanssa voi olla varma siitä, että kaikki vitamiinit ja hivenaineet ovat tallella.

– Entsyymit helpottavat myös ruoan sulamista.

Karita painottaa, että hän ei syö pelkästään raakaruokaa, vaan juuri niin kuin hänestä itsestään tuntuu hyvältä.

– Etenkin kesällä ruokavalioni pääpaino on kyllä raakaruoassa, mutta kaikenlainen ehdottomuus on mielestäni huono asia. Keho kyllä kertoo, mitä se tarvitsee. Lisäksi jokaisen keho on erilainen, joten yhtä oikeaa tapaa syödä ei ole. Neuvoni onkin, että asiat kannattaa tehdä riittävän hyvin, hän selittää.

Karita on lisäksi juuri avaamassa yhdessä aviomiehensä kanssa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvän Superlemon.fi-verkkokaupan. Esimerkiksi superfoodeja ja liikuntavarusteita myyvä sivusto aukeaa viikonloppuun mennessä.

– Jatkossa sinne tulee myös minun blogini, jossa olen ajatellut julkaista myös esimerkiksi lyhyitä videoita. Jaan omia ajatuksiani, reseptejäni, pieniä arjen juttuja. Sellaisia, joita minulta usein kysytään, Karita suunnittelee.

Lue myös:

    Uusimmat