Kari sai vyöruusun kolmannen koronarokotteen jälkeen: "Se oli aivan saatanallisen perkeleellisen viheliäinen"

Koronarokotteella voi olla yhteys vyöruusuun – Kari kertoo tarinansa 7:24
Katso videolta, miten Kari Tenhunen kuvailee saamaansa vyöruusua ja sen aiheuttamia kipuja. Videolla THL:n Hanna Nohynek myös kertoo vyöruusun puhkeamisen ja koronarokotteen yhteydestä.

Forssan lähellä Jokioissa asuva Kari Tenhunen sai vyöruusun kolmannen koronarokotteen jälkeen viime vuoden marraskuussa. 

64-vuotias Kari Tenhunen on Afganistanissakin palvellut entinen sotilas. Kipukynnystään hän kuvaa tavallista korkeammaksi, mutta silti vyöruusun aiheuttama tuska yllätti.

– Se oli aivan saatanallisen perkeleellisen viheliäinen, Tenhunen kuvaa tautia MTV Uutisille useiden muidenkin voimasanojen saattelemana.

Vyöruusu on paikallinen rakkulainen tulehdus. Sen aiheuttaa lähes jokaisen suomalaisen kehossa piilevä vesirokkovirus, joka aktivoituu puolustuskyvyn heiketessä.

"Tuntui kuin sisuskalut räjähtäisivät"

Tenhuselle vyöruusun aiheuttamia rakkuloita syntyi rintakehään sydämen päälle ja selkään lapaluiden kohdalle. 

– Ensin iho meni kivuliaille rakkuloille ja ruville, sitten kipu siirtyi sisemmäs. Olin varma, että minulla oli sydänlihastulehdus, mutta terveyskeskuksen hoitaja ymmärsi rakkuloista, että kyseessä olikin vyöruusu. 

Vyöruusu jylläsi Tenhusessa parin kuukauden ajan.

– Kipua tuntui pitkään. Kun ajoin kuoppaista tietä, tuntui kuin sisuskalut räjähtäisivät. 

Koronarokotus saattaa laukaista vyöruusun

Koronavirusinfektiolla ja myös -rokotteella saattaa olla yhteys vyöruusun puhkeamiseen. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle on tehty noin neljäsataa haittailmoitusta koronarokotteen aiheuttamasta vyöruususta. Rokotteita on annettu yli 12,5 miljoonaa.

Kaikki rokotteiden jälkeen puhjenneet vyöruusut eivät päädy tilastoihin. Haittailmoitusta ei tehnyt esimerkiksi MTV Uutisten haastattelema Kari Tenhunen.

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu on hyvin harvoin hengenvaarallinen tauti. Ajoissa lääkityksen aloittaneen Kari Tenhusen oireet loppuivat kahden kuukauden jälkeen kuin seinään.

– Nyt tilanne on oivallinen, että noin parin kuukauden kuluttua eräänä aamuna vaan kaikki kivut oli häipynyt ja toki kuntosali kutsui välittömästi, harjoitus kulki niin kuin pitääkin.

Nyt, vyöruusun sairastettuaan, Tenhunen toivoo, että olisi ottanut ensin rokotteen siihen. 

– Jos olisin tiennyt, että koronarokote voi laukaista vyöruusun ja että tauti on näin raju, olisin jättänyt rokotteen ottamatta. Ennemmin ottaisin nyt vyöruusurokotteen. 

Koronarokotteisiin Tenhunen sanoo silti suhtautuvansa edelleen erittäin myönteisesti.

– Niin kauan kuin tilanne vaatii eikä parempaa ole, niin otan rokotuksia sarjana.

Juttua muokattu kello 12.48: Täsmennetty Kari Tenhusen näkemystä koronarokotteista. Tekstijuttu perustuu pääosin Tenhusen kanssa aiemmin tehtyyn puhelinhaastatteluun.

Lue myös:

    Uusimmat