Kari Häkämies turvapaikanhakijoista: Suomen hallituksella poikkeuksellisen kova tilanne

Kari Häkämies 25:49

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut pitkän linjan poliitikko ja dekkaristi Kari Häkämiehen mielestä meneillään olevaan turvapaikanhakijatilanteeseen liittyy paljon vaikeita kysymyksiä.

Entisen sisäasiainministerin ja Varsinais-Suomen maakuntajohtajan Kari Häkämiehen mukaan Suomen hallitus on ainutlaatuisen kovassa tilanteessa.

– Eihän läheskään tällaista ole koskaan ollut, Häkämies sanoi lähetyksessä.

Häkämiehen omana sisäministeriaikana vuosituhannen vaihteessa Suomi luopui Romanian viisumipakosta, jonka seurauksena maahan saapui parituhatta henkilöä. Aihe herätti silloin paljon keskustelua, mutta nykyiseen tilanteeseen verrattuna Häkämies kommentoi tilanteen olleen lasten leikkiä.

Häkämiehen mukaan Suomen ja Ruotsin henkinen ja kulttuurinen ero on suuri ja hyvin tunnettu. Ruotsi on nähty Euroopan maista maahanmuuttajaystävällisimpänä, mutta nyt sielläkin aletaan olla kestokyvyn äärirajoilla.

– Kyllä me menemme siinä suhteessa samaa rataa, että jos turvapaikanhakijoita jouduttaisiin talviolosuhteissa majoittamaan telttaan, niin kyllä uskon, että (kestokyvyn) rajoilla mennään.

– Tosiasia on se, että suomalainen yhteiskunta ei ole tottunut tällaiseen. Tottuminen ei myöskään tapahdu yhdessä yössä.

Häkämiehen mukaan keskustelu rajojen sulkemisesta on varsin ongelmallinen.

– Jollekin rajalle he (turvapaikanhakijat) pysähtyvät. Ja mitä sitten tapahtuu? Länsi-Eurooppalaiset oikeusvaltiot pyrkivät kunnioittamaan kaikkia tekemiään sopimuksia, niin kyllä tilanne on haastava. Jo Schengen-alue on äärirajoillaan.

Uskooko Kari Häkämies terrorismin levittäytyvän pohjoiseen Eurooppaan? Entä miten hän kommentoi tulevien itsehallintoalueiden rahoitusta? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat