Karhuryhmän poliisille vaaditaan ehdotonta vankeutta poliisilaitoksen petkuttamisesta: Laskutti härskisti tuotteista, joita ei koskaan saapunut

Valepoliisien huijaus tallentui poliisin tarkkailuvideolle 2:51
Valepoliisien huijaus tallentui poliisin tarkkailuvideolle

Poliisin valmiusyksikön eli karhuryhmän ex-varajohtajan ja poliisille tuotteita myyneen yhtiön johtohenkilö kiistävät syytteen törkeästä petoksesta ja muista rikoksista. Heidän syytetään laatineen yhtiön nimissä laskuja, joiden perusteella Helsingin poliisilaitos on maksanut perusteettomasti yli 150 000 euroa.

Yhtiö myi poliisilaitokselle erilaisia varusteita ja tarve-esineitä, joista suurin osa on mennyt valmiusyksikön käyttöön. Syyttäjän mukaan yhtiö kuitenkin laskutti poliisilaitosta myös tuotteista, joita ei koskaan toimitettu, ja poliisia myös ylilaskutettiin toimitetuista tuotteista. Syyte törkeästä petoksesta koskee vuosia 2005–2012.

Epäillyllä törkeällä petoksella yhtiölle hankitut rahat kanavoitiin syyttäjän karhuryhmän varajohtajana vuoteen 2012 asti toimineelle ylikonstaapelille. Hän toimi tarvikkeiden tilaajana ja tarkastajana valmiusyksikössä toimiessaan. Täytettyään 50 vuotta mies siirrettiin pois valmiusryhmästä ja komennettiin Helsingin poliisin johtokeskukseen töihin. Hän on nykyään eläkkeellä.

Kumpikin on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Ylikonstaapelin mukaan kaikki tilatut tuotteet toimitettiin eivätkä hinnat olleet todellisuutta vastaamattomia.

– Päätökset hankinnoista oli tehty aina ylempien virkamiesten toimesta. (Ylikonstaapeli) oli vain kartoittanut materiaalia ylempien virkamiesten päätöksenteon pohjaksi. Kaikki hankinnat oli tehty etukäteissuunnitelmien ja tiukan budjetin pohjalta, hän lisäksi perustelee kirjallisessa vastauksessaan.

Syytteitä myös ampuma-aserikoksista

Eläkkeellä olevaa ylikonstaapelia syytetään muun muassa törkeästä petoksesta, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja ampuma-aserikoksesta. Syyte ylikonstaapelin ampuma-aserikoksesta liittyy hänen entisen puolisonsa varastokomerosta löydettyyn pistooliin, johon hänellä ei ollut lupaa.

Yrityksen johtohenkilöä syytetään törkeästä petoksesta, kahdesta törkeästä veropetoksesta, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Hänen osaltaan ampuma-aserikos liittyy ase-elinkeinonharjoittajan velvollisuuksien rikkomiseen. Syyttäjän mukaan hän muun muassa ylitti säilytettävien sarjatuliaseiden säilyttämisen enimmäismäärän. Näin ollen syyttäjä katsoo, että miehen hallussa oli laittomasti muun muassa Suomi-konepistooli, toinen konepistooli ja pikakivääri.

Syyttäjä vaatii kummallekin ehdotonta vankeutta ja sotilasarvojen menettämistä. Lisäksi rikoksella saatua hyötyä vaaditaan tuomittavaksi valtiolle ja Helsingin poliisilaitos vaatii miehiltä epäillysti petkutettuja rahoja takaisin. 

Lue myös:

    Uusimmat